Oprogramowanie :.: program do samodzielnej nauki języka dla zaawansowanych
 | program do samodzielnej nauki języka dla zaawansowanych |  |
|
cgns
Gość
|
 |
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 8:03 am |
|
 |
 |
 |
 |
Witam wszystkich,
chciałbym prosić Was o radę - muszę i chcę doszlifować swój język ale niestety nie dysponuję wystarczającą ilością wolnego czasu aby uczęszczać na jakiś kurs, więc myślę, że jedynym wyjściem będzie samodzielna nauka języka. Swoje umiejętności oceniam na poziomie zaawansowanym lub prawie-zaawansowanym, tzn. znam dużo słówek, natomiast to co mi sprawia największy problem to składnia zdania. Często mówiąc coś i znając odpowiednie słowa, tworzę zdania w stylu "Kali chcieć, Kali móc". Chciałbym również nadmienić, że na co dzień używam angielskiego w pracy lecz głównie w formie pisanej. Nie mam prawie żadnych problemów z rozumieniem.
Doradźcie proszę jaki kurs angielskiego byłby najbardziej odpowiedni dla mnie. Czy SITA, czy może Euro Plus +. Nie mam problemów z motywacją i jestem w stanie zmobilizować się żeby codziennie poświęcić nauce około godziny. Tylko jaki kurs byłby dla mnie najodpowiedniejszy?
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
|
Google
|
 |
|
|
|
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
| Dołączył: | 22 Kwi 2003 | | Posty: | 3255 |
|
 |
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 1:36 pm |
|
 |
 |
 |
 |
Drogi kolego, skoro nie potrafisz sklecić porządnego zdania to nie czarujmy się nie jesteś na żadnym zaawansowanym lub nawet prawie zaawansowanym poziomie, bo nikt na takim poziomie nie mówi "Kali być, Kali jeść". Jeśli problem dotyczy tylko mówienia, a pisania już nie to sęk być może tkwi w obawie przed mówieniem, stresem, brakiem czasu na zastanowienie, tłumaczeniem z polskiego na angielski w głowie itp. - czyli ogólnie mówiąc brakuje Ci praktyki (konwersacji). Powtórz sobie gramatykę od początku zagadnienie po zagadnieniu + ćwiczenia lub zastanów się czy to właśnie zasób słownictwa nie utrudnia Ci budowania poprawnych zdań. Być może masz jednak spory zasób słownictwa tylko uczysz się go jałowo czy jak kto woli byle jak np. w postaci listy odpowiedników wkuwanych na pamięć "1 na 1" - zupełna strata czasu na dłuższą metę - dobre na klasówkę - zakuć - zdać - zapomnieć. No i mów dużo - przez skype, przez gg, ze znajomymi, do rybek w akwarium, sam do siebie itp. Pisząc też można rozmawiać.
|
|
|
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|
bejotka
fellow
| Dołączył: | 01 Sty 1970 | | Posty: | 660 | | Skąd: | Warszawa |
|
 |
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 2:32 pm |
|
 |
 |
 |
 |
| snap napisał: | | Żaden szanujący się nauczyciel angielskiego czy korepetytor nie będzie polecał polskich pozycji, bo wie że są słabe, a żaden, kto poważnie myśli o nauce angielskiego nie będzie z nich korzystał. |
Żaden szanujący się nauczyciel nie będzie polecał komuś, kto chce samodzielnie uczyć się gramatyki, podręcznika angielskiego. Po prostu każdy dorosły, inteligentny złowiek, ma pewne wyrobione przez kilkanaście lat nawyki gramatyki polskiej. Żeby je przełamać potrzebny jest dobry podręcznik gramatyki angielskiej, którego autor potrafi pokazać różnicę w systemach gramatycznych tych języków. Dobrzy nauczyciele polecają też podręczniki angielskie, ale tylko tym studentom, których uczą i którym w każdej chwili potrafią odpowiedzieć na najtrudniejsze pytania i wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Pozostałe twoje opinie nie zasługują na odpowiedź.
|
|
|
|  |
 | |  |
 | Re: program do samodzielnej nauki języka dla zaawansowanych |  |
|
Charlotte21
Gość
|
 |
Wysłany: Sro Paź 01, 2008 10:42 pm |
|
 |
 |
 |
 |
| cgns napisał: | ... Swoje umiejętności oceniam na poziomie zaawansowanym lub prawie-zaawansowanym, tzn. znam dużo słówek, natomiast to co mi sprawia największy problem to składnia zdania. Często mówiąc coś i znając odpowiednie słowa, tworzę zdania w stylu "Kali chcieć, Kali móc"...
|
No, jeśli tworzysz po angielsku zdania typu "Kali chcieć, Kali móc" to moim zdaniem nie jesteś na poziomie (prawie-)zaawansowanym, tylko początkującym lub co najwyżej średnio-zaawansowanym.
Sugeruję zacząć od serii książek wydawnictwa Cambridge "Grammar in Use" - poziomy elementary (czerwony), intermediate i advanced. Jeśli tworzysz zdania typu "Kali chcieć, Kali móc", to zacznij od poziomu 'elementary'. Te trzy pozycje starczą Ci na dość długo...
Pzdr
|
|
|
 | Oprogramowanie : program do samodzielnej nauki języka dla zaawansowanych |  |
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
|
|

Portal dla obecnych i przyszłych anglistów.
 | Ostatnio na forum |  |
 | Język angielski |  |
|