Mam problem! Ogromny problem!! Nie wiem ktory egzamin wybrac CAE czy TOEFL. Ucze sie angielskiego chyba ze 13 lat, spedzilam rok w Stanach, ale to bylo rok temu, a w tym roku zdaje mature. Chcialam zlapac 2 sroki za jeden ogon: zrobic certyfikat i przygotowac sie do matury. Pytanie tylko, ktory egzamin wybrac? Ktory sie najbardziej oplaca? Ktory jest lepszy? Brytyjski czy Amerykanski? Ktory daje potem wiecej mozliwosci?
H-E-L-P
Google
Wysłany:
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
Wysłany: Wto Lip 18, 2006 11:41 pm
Jeśli chcesz studiować w USA to TOEFL, jeśli nie to wybierz CAE, bo jest ważny bezterminowo, a TOEFL wygasa.
Visitor
Gość
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 12:34 am
Wygasa? Jak to? Trzeba go jakos odnawiac? Shit :/
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 12:50 am
Tak, TOEFL jest ważny 2 lata.
Visitor
Gość
Wysłany: Pią Sie 04, 2006 4:48 pm
witam. z teflem jest tak ze w polsce to malo kto wie co to w ogole jest. niby jest uznawany ale cae jest ogolnie znany. jak staralem sie o prace jako nauczyciel w trakcie studiow to pochwalilem sie cae i teflem i powiedziano ze ten drugi jest dla nich bezwartosciowy, choc ciezko mi powiedziec dlaczego.
w usa jak chcesz sie uczyc/pracowac tefl jest lepszy
w uk - wybralbym cae
mimo iz na uniwerkach w wymaganiach jezykowych podaja ile punktow trzeba miec z tefl zeby sie dostac. glownie chca ielts.
poza tym jest tez kilka stron straktujacych tylko o tych certyfikatach, uzyj google ;P
Visitor
Gość
Wysłany: Sob Sie 05, 2006 12:14 pm
TOEDL podobnie jak TOEiC nie wygasa. To, że uczelnie w Stanach, żeby się do nich dostać wymagają TOEFL'a z jakąś liczbą punktów zadanego w ostatnich 2 latach to inna sprawa!
CAE : CAE czy TOEFL?? H-E-L-P
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1