CPE :.: CPE do czego uprawnia?
|
Google
|
 |
|
|
|
|  |
 | |  |
|
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
| Dołączył: | 22 Kwi 2003 | | Posty: | 3257 |
|
 |
Wysłany: Pią Wrz 26, 2003 6:02 pm |
|
 |
 |
 |
 |
Żeby uczyć to trzeba umieć, potem to co się umie trzeba umieć przekazać, potrafisz ? bo CPE potwierdza to, że Ty umiesz, ale czy potrafisz kogoś nauczyć to już inna bajka... sam certyfikat w niczym Ci nie pomoże, chyba że masz certyfikat + tytuł magistra w dowolnej dziedzinie, certyfikat + kurs pedagogiczny lub certyfikat + licencjat, oczywiście certyfikat potwierdza Twoją wiedzę i jest jasne jak Słońce, że możesz uczyć, bo się na tym znasz, ale powiedz to tym "z góry". Ale od zasad zawsze są odstępstwa i pewnie się z takimi spotkasz pukając do szkolnych bram i trzymając w ręku CPE Zobaczysz jakie będą mieć uśmiechy na buźkach kiedy na gwał potrzebny anglista hehe, wtedy wszyscy jakimś cudem zapominają o zasadach a tak poza tym to czy było już o znajomościach ? hehehe
|
|
|
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|
bejotka
fellow
| Dołączył: | 01 Sty 1970 | | Posty: | 665 | | Skąd: | Warszawa |
|
 |
Wysłany: Czw Mar 24, 2005 9:18 am |
|
 |
 |
 |
 |
CPE jest potwierdzeniem opanowania języka w stopniu profesjonalnym. Poświadcza, że jego posiadacz może wykorzystywać język wykonując swój NIEJĘZYKOWY zawód. To znaczy, że może czytać pocztę w języku angielskim, odpowiadać na nią, brać udzial w seminariach zawodowych i pisać oraz wygłaszać referaty na te seminaria. Nie oznacza to jednak, że może uczyć angielskiego w szkołach publicznych, a nawet prywatnych. Do tego trzeba, niestety, mieć inne przygotowanie.
Zdanego nawet na A CPE nie należy porównywać z dyplomem magistra filologi, często tez nie można porównywać z dyplomem licencjata, chociaż nie jestem pewien czy takie dyplomy istnieją. Gdy ja studiowałem licencjat był pojęciem abstrakcyjnym.
|
|
|
 | CPE : CPE do czego uprawnia? |  |
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
|
|

Portal dla obecnych i przyszłych anglistów.
 | Ostatnio na forum |  |
|