Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

CPE :.: CPE na A

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
CPE na A
Gość

Odpowiedz z cytatem
Czy to jest w ogóle możliwe ?
Google

Gość

Odpowiedz z cytatem
Są osoby, które zdały na A więc na pewno jest to możliwe, ale najlepiej niech same się wypowiedzą jak to zrobili.....
ladystockbroker
junior fellow

Odpowiedz z cytatem
Jasne, że możliwe. Jak to zrobili? Zapewne przez lata ciężkiej pracy; zapewne mogły im pomóc graniczące z obsesją i nerwicą natręctw zachowania, takie jak wstawanie o pierwszej w nocy, żeby sprawdzić słówko w słowniku (naprawdę nikt oprócz mnie nie budzi się w środku nocy, zastanawiając się, jak powiedzieć "lewarek" po angielsku?), ale do tego trzeba być prawdziwym pasjonatem, a ci, dla których angielski jest tylko narzędziem pracy ("bo CPE się przyda, jak będę pracował gdzieś tam"), niestety muszą ślęczeć nad książką. Długo i namiętnie. Przeczytać "Ulyssesa" po angielsku. Słuchać brytyjskiego/amerykańskiego radia. ZAWSZE wyłączać napisy, oglądając filmy na DVD. Kiedy nie można ich wyłączyć, starać się nie zwracać na nie uwagi. Fascynować się tym, jak dane zdanie powiedziałby Teksańczyk, a jak 17-latek z Dundee. Robić stare testy - niewątpliwie, nuuuudy, ale to naprawdę pomaga. Od czasu do czasu zajrzeć do jakiegoś podręcznika. Przeczytać kolejną książkę, wypisać wszystkie nowe słówka (choćby miały zając cały 60-kartkowy zeszyt) i po kolei się ich uczyć. Zwracać uwagę na niuanse. Upewnić się, czy aby na pewno znamy wszystkie konstrukcje gramatyczne (konstrukcja z "lest"?). Śpiewać pod prysznicem najbardziej popierniczone piosenki i pamiętać, że jeśli Bob Dylan napisał "she don't", to nie znaczy, że możemy powiedzieć to samo na egzaminie. Wyczuwać różnicę między językiem pubowym a językiem akademickim - używanie nieodpowiedniego do sytuacji języka jest chyba największą bolączką osób zdających FCE i CAE ("jak powiem "stuff" albo "whatever", to to będzie takie zajebiście amerykańskie"), a my na poziomie CPE powinniśmy już tego unikać (pamiętajmy, że dzieciaki z Eton zupełnie innego języka używają w szkole, a innego na podwórku, i co najlepsze, potrafią płynnie przełączać się z jednego na drugie).

Tak naprawdę nie ma jednoznacznego przepisu na papierek z literką A. Prawda jest taka, że jak się tego języka nie kocha (bezinteresownie, głęboko, wręcz oddańczo), to do zdania CPE na A potrzeba naprawdę duuużo szczęścia i dobrych układów z tym facetem na górze. Panem Bogiem, znaczy się.
Gość

Odpowiedz z cytatem
co do tego co powiedziala kolezanka.pozwole sobie tak Cie nazwac. jestem n-lem ang.od paru lat siedze w anglii i szlifuje angielski.oczywiscie mam zdany Prof. to co piszesz jest zupelna prawda.masz racje.nastawienie do nauki jezyka jest niezbedne. u gotta live i breathe it.pamietam jak lazilem za wykladowcami i ich molestowalem a czemu tak , a co to jest , a po co. od ponad 15 lat ucze sie jezyka, wkladam w niego zycie i moje serce.jest na 1szym miejscu.na pytanie czy mozna zdac ? mozna !!! mam kolege z kurpii ktory jest niezwykle inteligentny , madry i oczytany. dla nieog jezyka to narzedzie pracy.zdany prof na A.po prostu.with flyin colorz. nutthin mo nutthin less. jesli ktos chce zdac to zda . pytanie tylko czy bedzie chcial i czy stworzy ku temu idealne warunki
krzysiek55
Gość

Odpowiedz z cytatem
Jak chcesz dobrze zdać CPE to zapisz się do dobrej szkoły. Ja polecam TFLS w Warszawie. Pozdrawiam
tynios
Gość

Odpowiedz z cytatem
zgadzam się z powyższą opinią. Chodziłem do TFLS na kurs do GMAT. Świetnie przygotowali mnie do egzaminu. Bardzo dobry kurs.
stock
Gość

Odpowiedz z cytatem
dokładnie. Ja chodziłam do TFLS na kurs do CPE. Moge powiedziec że szkoła wie co robi i dlatego jest tak długo na rynku. Bardzo dobrze przygotowuja do egzaminu. dzięi temu ne ma takiego stresu na egzaminie. Dobra szkoła z tradycjami.
Gość

Odpowiedz z cytatem
No i się marketingowcy tej szkoły językowej odezwali lol
Gość

Odpowiedz z cytatem
Anonymous napisał:
No i się marketingowcy tej szkoły językowej odezwali lol

100% racji. TFLS nawet sprzętu dobrego nie ma, o kserówki trzeba błagać- koszta, nauczyciele też różni... Wiedza to nie wszystko, trzeba umieć ją przekazać. I to by było na tyle.
CPE : CPE na A
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach