Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

FCE :.: FCE co daje?

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
FCE co daje?
Lena**
newbie

Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie czy zdanie egzaminu daje coś więcej oprócz satysfakcji? czy ma się po tym większe szanse na znalezienie dobrej pracy itp. Czy jest sens wydawać pieniądze na kurs i egzamin? Słyszałam że teraz FCE nie wiele znaczy, bardziej liczy się CAE. Co o tym myślicie?
Google

Olshala
Gość

Odpowiedz z cytatem
Jeśli chodzi o znalezienie pracy - zależy na jaką posadę aplikujesz, jeśli jest to stanowisko, gdzie wymagają komunikatywnego, codziennego angielskiego FCE jest dowodem na znajomość takiego ang (poziom średnio zaawansowany), oczywiście nie wtedy, gdy zdano go 5 lat wcześniej... Na stanowisko, gdzie jest wymagana dobra znajomość języka, w mowie i w piśmie, FCE to może być za mało.

Zdałam FCE 2 lata temu i nie żałuję (można poznać formę takiego egzaminu i doświadczyć, że sam kurs to za mało, odbiega poziomem od faktycznego poziomu egz :/), ale wiem, że teraz czas na CAE (podobno od CAE do CPE już mały krok, natomiast różnica między FCE i CAE jest bardzo duża... Takie opinie słyszałam)
Lena**
newbie

Odpowiedz z cytatem
Ja też tak czułam, że kurs odbiega poziomem od egzaminu. Jeśli FCE nie jest dowodem na dobry angielski w mowie i piśmie to ja dziękuję za taki egzamin. Jeśli FCE tak mało znaczy to nie wiem czy jest sens go zdawać. Może lepiej kontynuować naukę i zdawać CAE. Bo przecież jeśli w pracy będą potrzebować osoby komunikatywną znajomością angielskiego to nie będą wymagać jakiś papierów.
Gość

Odpowiedz z cytatem
Lena dobrze kombinuje. Jestem za czekaniem do CAE
Belman
newbie

Odpowiedz z cytatem
FCE to mniej więcej poziom matury podstawowej z angielskiego... tak więc jest przydatny, jeśli nie chcemy iść z angielskim dalej, niż matura. Przynajmniej w 'oficjalnym' wymiarze.
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Odpowiedz z cytatem
Na pewno nie poziom matury podstawowej, jeśli już to rozszerzonej. Teoretycznie FCE jest trochę wyżej niż matura rozszerzona.
Business English
julia1212
Gość

Odpowiedz z cytatem
Nie ma na co czekać,

w między czasie można przecież zrobić BE

http://www.nexto.pl/rf/pr?p=1478&pid=153598

powodzenia!
filip88
newbie

Odpowiedz z cytatem
Oj warto się uczyć, warto i zdać ten egzamin wreszcie:/