Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Ogólne :.: FISZKI AUDIO (Mp3) - nowa praktyczna metoda nauki słówek.

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
FISZKI AUDIO (Mp3) - nowa praktyczna metoda nauki słówek.
english...
greenhorn

Odpowiedz z cytatem
Chyba każdy wie jak wygląda nauka słówek przy pomocy Fiszek, dziś jednak chciałbym opowiedzieć o dużo wygodniejszej odmianie tej metody.

Wydawnictwo Cztery głowy wprowadziło na rynek Fiszki w formie Mp3, które według mnie są świetną alternatywą dla tradycyjnych e-kartoników.
Już nie musimy przekładać dyskretnie karteczek w autobusie, czy rezygnować z tej formy nauki podczas np: prowadzenia samochodu, ponieważ Fiszki Audio możemy wgrać do odtwarzacz mp3 lub komórki i uczyć się słówek angielskich w każdym możliwym momencie.

Dodatkowo wydawca zadbał o usystematyzowanie słówek w poszczególnych kategoriach oraz zastosował bardzo ciekawą funkcję Spell (która wyświetla bieżące słówko którego się uczymy na wyświetlaczu telefonu lub odtwarzacza) przez co nauka staje się bardziej efektywna, i pozwala zapoznać się z prawidłowym zapisem uczonego słówka.

Więcej na temat tej metody znajdziesz na stronie: FISZKI AUDIO - Nauka słówek

Czekam na Wasze spostrzeżenia i opinie na temat tej formy nauki.
Google

Re: FISZKI AUDIO (Mp3) - nowa praktyczna metoda nauki słówek
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
english... napisał:

Wydawnictwo Cztery głowy wprowadziło na rynek Fiszki w formie Mp3, które według mnie są świetną alternatywą dla tradycyjnych e-kartoników.
Już nie musimy przekładać dyskretnie karteczek w autobusie, czy rezygnować z tej formy nauki podczas np: prowadzenia samochodu, ponieważ Fiszki Audio możemy wgrać do odtwarzacz mp3 lub komórki i uczyć się słówek angielskich w każdym możliwym momencie.

Dodatkowo wydawca zadbał o usystematyzowanie słówek w poszczególnych kategoriach oraz zastosował bardzo ciekawą funkcję Spell (która wyświetla bieżące słówko którego się uczymy na wyświetlaczu telefonu lub odtwarzacza) przez co nauka staje się bardziej efektywna, i pozwala zapoznać się z prawidłowym zapisem uczonego słówka.

Mnie też bardzo podobają się fiszki tego wydawnictwa od kiedy zauważyłem fiiszki.mp3. Do tej pory pokpiwałem z tego wydawnictwa za opatentowanie słowa fiszki. Preferowałem też fiszki robione przez każdego studenta. Obecnie uważam, że komplet kartroniki + mp3 zasługuje na najwyższe uznanie.

Jest jednak spora różnica między tradycyjną metodą nauki z kartoników, a z plików mp3. Kartoniki mogą być dowolnie wybierane, słówka znane można odłożyć do odpowiedniej przegródki, lub do innego pudełka, do którego możemy wrócić za "100 lat".

W plikach mp3 słówka są czytane sekwencyjnie i nie można "usunąć" słówek znanych. Dlatego ja tworzę sobie bazę SuperMemo i uczę się głównie z niej. Jeśli uda mi się zapisać w niej wszystkie fiszki będzie to najlepszy materiał edukacyjny, lepszy niż Extreme English i nie gorszy do Profesora Henryego.

Ostatnio zmieniony przez bejotka dnia Pią Wrz 30, 2011 11:41 am, w całości zmieniany 1 raz
english...
greenhorn

Odpowiedz z cytatem
Jest jednak spora różnica między tradycyjną metodą nauki z kartoników, a z plików mp3. Kartoniki mogą być dowolnie wybierane, słówka znane można odłożyć do odpowiedniej przegródki, lub do innego pudełka, do którego możemy wrócić za "100 lat".

W plikach mp3 słówka są czytane sekwencyjnie i nie można "usunąć" słówek znanych.

I tutaj Cię zaskoczę, gdyż jest taka możliwość, ponieważ każde kolejne słówko, którego się uczymy nagrane jest w osobnym pliku mp3, więc możesz dowolnie tworzyć tzw. "playlisty" w odtwarzaczu (tak jak robi się to np. z ulubionymi utworami muzycznymi) wybierając słówka których chcesz się uczyć bądź po czasie usuwając (z listy) te, które już zostały utrwalone.
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Wiem, że można tworzyć play listy. Ale, gdy masz 1500 słówek, z których musisz zrobić playlistę, to przestaje być zabawne. Większość studentów załamie się po kilku dniach.

Oczywiście nie chcę nikogo zniechęcać do tej metody, ani do korzystania z kartoników i mp3.
demeter7
Gość

Odpowiedz z cytatem
Zgadzam się z bejotka. Nie ma nic lepszego niż Supermemo. Jest to totalnie ciężka praca, ale widać efekty. Trwam z supermemo od 2002 roku i widzę, że nie zapominam.
sprzedam prace lic i mgr z anglistyki
dela87
Gość

Odpowiedz z cytatem
Mam do sprzedania pracę licencjacką z anglistyki - temat "the influence of emigration in the European Union on linguistic identity" oraz magisterską: "Business negotiations in Chinese and American cultures: differences in negotiation strategies". Szczegóły podam na mail: angielskiprace@poczta.fm Ceny do negocjacji:) pozdrawiam.
Re: FISZKI AUDIO (Mp3) - nowa praktyczna metoda nauki słówek
Robert_W
Gość

Odpowiedz z cytatem
english... napisał:
Chyba każdy wie jak wygląda nauka słówek przy pomocy Fiszek, dziś jednak chciałbym opowiedzieć o dużo wygodniejszej odmianie tej metody.

Sama ostatnio skorzystałam z fiszek mp3 i muszę przyznać, że jest to naprawdę ciekawa alternatywa do tradycyjnych karteczek, z których zresztą wcześniej namiętnie korzystałam. Po prostu ta metoda z mp3 jest praktyczniejsza i bardziej dyskretna...
Gość

Odpowiedz z cytatem
Świetny pomysł z tymi fiszkami audio - można powtarzać słówka nie korzystając z książek lub listy słówek w zeszycie.
Ogólne : FISZKI AUDIO (Mp3) - nowa praktyczna metoda nauki słówek.
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach