Wymowa :.: Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy
 | Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy |  |
|
Google
|
 |
|
|
|
 | Re: Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy |  |
|
KamilKuczynski
newbie
| Dołączył: | 30 Sty 2012 | | Posty: | 32 |
|
 |
Wysłany: Pon Sty 30, 2012 7:55 pm |
|
 |
 |
 |
 |
| renegate napisał: | | Jak można najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham różnych podcastów, oglądam filmy, rozumiem dużo, ale to jednak nie to czego chciałem. Jakby ktoś potrafił dać uniwersalną poradę na to, to byłbym bardzo wdzięczny. |
Najszybciej to zalezy co znaczy szybko.
Sluchanie jest dobre, ale to za malo, zeby nauczyc sie poprawnej wymowy. Mi sie przynajmniej nie udalo.
Natomiast jest dobra metoda, ktora z grubsza wyyglada tak:
1. Wybierz sobie jakiegos aktora- native speakera. Ja wybralem sobie polityka, lae nic nie szkodzi.
2. Potem jak juz go znajdziesz. Wybierz sobie ulubiona scene z filmu. Ja mam przemowienie polityka.
3. Potem powtarzaj, doslownie wszystko za aktorem: mimike, gest, ruchy, intonacje.
okolo 7 minutowy fragment bedziesz powtarzal przez okolo 15-20 minut.
4. Takie powtorki trzeba robic codziennie przez 20-30 minut. Chodzi o to, zebys nauczyl sie melodii jezyka. A to mozna zrobic tylko maksymalnie zwracajac uwage na wymowe. Juz po pierwszych 2 tygodniach ozbaczysz roznice.
Dobra zabawa jest rowniez gwarantowana. JEdnak po pewnym czasie jeden fragment staje sie nudny i trzeba go zmienic. Jednak nie za szybko. Wielokrotne powtarzanie i dokladne jest kluczem.
Powodzenia
|
|
|
|  |
 | |  |
 | Re: Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy |  |
|
bejotka
fellow
| Dołączył: | 01 Sty 1970 | | Posty: | 665 | | Skąd: | Warszawa |
|
 |
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 12:31 pm |
|
 |
 |
 |
 |
| renegate napisał: | | Jak można najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham różnych podcastów, oglądam filmy, rozumiem dużo, ale to jednak nie to czego chciałem. ... . |
Musisz ćwiczyć wymowę, ale nie słów, tylko zdań. Niewiele Ci tu pomogą słowniki z załącznikami w postaci płyt CD/DVD. One podają tylko wymowę słów, a każde słowo w zdaniu brzmi zupełnie inaczej.
Powinieneś skorzystać z wydanego przez SuperMemo World słownika "Słownik tematyczny z multimediami EXTREME ENGLISH", Zawiera 3000 słów i po dwa przykładowe zdania do każdego słówka.
Możesz też spróbować nauki metodą Szylara, żmudna, ale skuteczna. Jej opis znajdziesz na portalu goldenline.
|
|
|
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
|
KamilKuczynski
newbie
| Dołączył: | 30 Sty 2012 | | Posty: | 32 |
|
 |
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 5:43 pm |
|
 |
 |
 |
 |
| haia napisał: | | Zapisz sie do szkoły językowej, gdzie zajęcia prowadzone są przez Nativów, ja chodze do English For You w Warszawie i mam dużo konwersacji z różnymi nativami, moim ulubionym jest Travis z USA, korzystam z dodatkowych konwersacji, wszystko to sprawia ,ze osłuchuję sie z akcentem i chyba trochę poprawiam wymowę |
I po c wylewać od razu dziecko z kąpielą. Jest to metoda droga i mało skuteczna.
Ja rozmawiałem wiele z native na wyjeździe.Ale niewiele mi to pomogło w prawidłowym wymawianiu. I co z tego jak trzeba usłyszeć melodię języka. Trzeba usłyszeć jak się wymawia głoski, gdzie pada akcent. A coś takiego można zrobić jedynie przez wielokrotne powtarzanie zdań, albo nudny kurs który Ci da kilka wskazówkę. Native, ani filmy nigdy tego nie zrobią.
Natomiast jak się chce tylko poprawnie mówić bez akcentu to można oglądać filmy (najlepiej z napisami) lub słuchać audiobooków z tekstem. Ja się więcej z tego nauczyłem niż rozmawiając z obcokrajowcami.
Podejrzane się wydaje, że na wszystkich forach zawsze jest chwalona jedna szkoła. jakby w Warszawie i Polsce nie było innych szkół.
|
|
|
|  |
 | |  |
 | Wymowa : Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy |  |
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
|
|

Portal dla obecnych i przyszłych anglistów.
 | Ostatnio na forum |  |
 | Nauka |  |
|