Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Wymowa :.: Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy
renegate
Gość

Odpowiedz z cytatem
Jak można najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham różnych podcastów, oglądam filmy, rozumiem dużo, ale to jednak nie to czego chciałem. Moje usta wciąż nie wymawiają wielu słów poprawnie, a wręcz śmiesznie:/, nawet znajomy się uśmiechnął jak wymawiałem takie słówka jak previous, aisle, consciencius... Jakby ktoś potrafił dać uniwersalną poradę na to, to byłbym bardzo wdzięczny.
Google

borix
Gość

Odpowiedz z cytatem
Cóż ja mogę polecić- ćwiczenia Not serious
piston
Gość

Odpowiedz z cytatem
A ja polecę przydatny poradnik z mojej szkoły, z którego sam korzystam happy Fajnie opisane co robić i jak, powinno pomóc.
berreb
Gość

Odpowiedz z cytatem
piston napisał:
A ja polecę przydatny poradnik z mojej szkoły, z którego sam korzystam happy Fajnie opisane co robić i jak, powinno pomóc.

Ciekawe. Zebrali w 1 miejscu sporo przydatnych informacji. Dzięki
renegate
Gość

Odpowiedz z cytatem
Dzięki za ten poradnik, choć nie wszystko uda mi się zrobić to jednak większość porad przydatna. Nie spodziewałem się, że tak szybko dostanę odpowiedzi happy
egzogenic
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ja również dziękuję, bo przyda mi się. BTW. Czasami człowiek wchodzi na forum by o coś spytać, a tu nagle znajduje to na pierwszej stronie, normalnie jakby ktoś przewidział lol
pipiszta
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ogólnie przeczuwałem co może być w tym poradniku. Tyle, że już się trochę języka uczę i na zasadzie prób i błędów doszedłem do tego co najlepsze. Myślę, że zebranie razem w jednym miejscu tych rad będzie przydatne dla tych, którzy koniecznie chcą nauczyć się wymowy. Sam od siebie dodam, że warto jeszcze chodzić na karaoke i śpiewać po angielsku- fajna zabawa i dużo daje happy
park_ji_sung
Gość

Odpowiedz z cytatem
piston napisał:

Kurcze, ja mam straszne problemy z wymową, nawet zauważył to mój lektor z byłej szkoły dzięki za linka do tego poradnika i do szkoły. Już nawet wymyśliłem swoje postanowienie na Nowy Rok- ćwiczenie wymowy i stosowanie się do tego poradnika.
ladavinci
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ja już nawet wymyśliłem tak jak tam pisało, że będę sobie zapraszał ludzi z zagranicy na jakiś couch surfing, niech pomieszkają ze mną angielskojęzyczni podróżnicy lol
seed
newbie

Odpowiedz z cytatem
przedostatni punkt wydaje się być najbardziej interesujący Not serious
Re: Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy
KamilKuczynski
newbie

Odpowiedz z cytatem
renegate napisał:
Jak można najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham różnych podcastów, oglądam filmy, rozumiem dużo, ale to jednak nie to czego chciałem. Jakby ktoś potrafił dać uniwersalną poradę na to, to byłbym bardzo wdzięczny.

Najszybciej to zalezy co znaczy szybko.

Sluchanie jest dobre, ale to za malo, zeby nauczyc sie poprawnej wymowy. Mi sie przynajmniej nie udalo.

Natomiast jest dobra metoda, ktora z grubsza wyyglada tak:

1. Wybierz sobie jakiegos aktora- native speakera. Ja wybralem sobie polityka, lae nic nie szkodzi.

2. Potem jak juz go znajdziesz. Wybierz sobie ulubiona scene z filmu. Ja mam przemowienie polityka.

3. Potem powtarzaj, doslownie wszystko za aktorem: mimike, gest, ruchy, intonacje.

okolo 7 minutowy fragment bedziesz powtarzal przez okolo 15-20 minut.

4. Takie powtorki trzeba robic codziennie przez 20-30 minut. Chodzi o to, zebys nauczyl sie melodii jezyka. A to mozna zrobic tylko maksymalnie zwracajac uwage na wymowe. Juz po pierwszych 2 tygodniach ozbaczysz roznice.

Dobra zabawa jest rowniez gwarantowana. JEdnak po pewnym czasie jeden fragment staje sie nudny i trzeba go zmienic. Jednak nie za szybko. Wielokrotne powtarzanie i dokladne jest kluczem.

Powodzenia
hoogan
Gość

Odpowiedz z cytatem
seed napisał:

Haha ciekawe happy. W czasach studiów mieszkałem przez pewien czas obok angielskojęzycznych sąsiadów Not serious
Ogólnie zgadzam się ze wszystkimi podpunktami bo dużo racji w nich happy
KamilKuczynski
newbie

Odpowiedz z cytatem
hoogan napisał:
seed napisał:

Haha ciekawe happy. W czasach studiów mieszkałem przez pewien czas obok angielskojęzycznych sąsiadów Not serious
Ogólnie zgadzam się ze wszystkimi podpunktami bo dużo racji w nich happy

Dziękuje.

Zgadza się. Ten punkt jest najbardziej interesujący. Także dla rodziny i bliskich. happy

Aczkolwiek problemem jest z czasem monotonność tego samego kawałku.

Zapomniałem jeszcze dodać, że dobrze jest wyznaczyć sobie datę kiedy chcemy osiągnąć swój cel. To mobilizuje do działania. Na sam ważne jest, aby, nagrać się na dyktafon i porównać z native speakerem.
rotgrun
Gość

Odpowiedz z cytatem
seed napisał:

I jak najbardziej prawdziwy. Wiem to z doświadczenia. Codziennie nie mogę się nadziwić swojemu koledze, który mieszkał ze współlokatorem angielskojęzycznym jak przebywał zagranicą. Ma niebywale czystą wymowę prawie jak anglik happy
Re: Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
renegate napisał:
Jak można najszybciej nauczyć się poprawnej wymowy? Bo słucham różnych podcastów, oglądam filmy, rozumiem dużo, ale to jednak nie to czego chciałem. ... .

Musisz ćwiczyć wymowę, ale nie słów, tylko zdań. Niewiele Ci tu pomogą słowniki z załącznikami w postaci płyt CD/DVD. One podają tylko wymowę słów, a każde słowo w zdaniu brzmi zupełnie inaczej.

Powinieneś skorzystać z wydanego przez SuperMemo World słownika "Słownik tematyczny z multimediami EXTREME ENGLISH", Zawiera 3000 słów i po dwa przykładowe zdania do każdego słówka.

Możesz też spróbować nauki metodą Szylara, żmudna, ale skuteczna. Jej opis znajdziesz na portalu goldenline.
no.name
newbie

Odpowiedz z cytatem
Sama kiedy mam wątpliwości co do wymowy jakiegoś słowa, sprawdzam je na http://www.merriam-webster.com/

A tak oprócz tego to głównie słuchanie i rozmowa, najlepiej z nativem.
english...
greenhorn

Odpowiedz z cytatem
Musisz ćwiczyć wymowę, ale nie słów, tylko zdań. Niewiele Ci tu pomogą słowniki z załącznikami w postaci płyt CD/DVD. One podają tylko wymowę słów, a każde słowo w zdaniu brzmi zupełnie inaczej.

Zgadza się...
Do tego celu polecam również słownik diki, który zawiera przykładowe użycie danego słówka w zdaniach, które to można odsłuchać. Słownik ten jest darmowy i posiada również możliwość nauki wyszukiwanych słówek co zawdzięcza dzięki integracji z portalem eTutor

Opis możliwości tego słownika znajdziecie w video na YouTube - Słownik angielskiego Diki
KamilKuczynski
newbie

Odpowiedz z cytatem
english... napisał:

Zgadza się...
Do tego celu polecam również słownik diki, który zawiera przykładowe użycie danego słówka w zdaniach, które to można odsłuchać. Słownik ten jest darmowy i posiada również możliwość nauki wyszukiwanych słówek co zawdzięcza dzięki integracji z portalem eTutor

Opis możliwości tego słownika znajdziecie w video na YouTube - Słownik angielskiego Diki

Moim zdaniem 90% osób zarzuci naukę po 2-3 tygodniach. To jest po prostu nudne.

To już lepiej moim zdaniem kupić audiobooka z tekstem i czytać z lektorem. Musze też powiedzieć, że bardzo dobra metoda nauki polecam. Dzięki temu sposobowi nauczyłem się wymawiać poprawnie wiele słówek.
samouk
Gość

Odpowiedz z cytatem
piston napisał:

Bardzo fajny poradnik, stosuję to czytanie na głos- denerwuję trochę współlokatorów, ale widzę spory progres. Zastanawiam się jeszcze czy by nie spróbować tych konwersacji przez skypa...
haia
Gość

Odpowiedz z cytatem
Zapisz sie do szkoły językowej, gdzie zajęcia prowadzone są przez Nativów, ja chodze do English For You w Warszawie i mam dużo konwersacji z różnymi nativami, moim ulubionym jest Travis z USA, korzystam z dodatkowych konwersacji, wszystko to sprawia ,ze osłuchuję sie z akcentem i chyba trochę poprawiam wymowę
KamilKuczynski
newbie

Odpowiedz z cytatem
haia napisał:
Zapisz sie do szkoły językowej, gdzie zajęcia prowadzone są przez Nativów, ja chodze do English For You w Warszawie i mam dużo konwersacji z różnymi nativami, moim ulubionym jest Travis z USA, korzystam z dodatkowych konwersacji, wszystko to sprawia ,ze osłuchuję sie z akcentem i chyba trochę poprawiam wymowę

I po c wylewać od razu dziecko z kąpielą. Jest to metoda droga i mało skuteczna.

Ja rozmawiałem wiele z native na wyjeździe.Ale niewiele mi to pomogło w prawidłowym wymawianiu. I co z tego jak trzeba usłyszeć melodię języka. Trzeba usłyszeć jak się wymawia głoski, gdzie pada akcent. A coś takiego można zrobić jedynie przez wielokrotne powtarzanie zdań, albo nudny kurs który Ci da kilka wskazówkę. Native, ani filmy nigdy tego nie zrobią.

Natomiast jak się chce tylko poprawnie mówić bez akcentu to można oglądać filmy (najlepiej z napisami) lub słuchać audiobooków z tekstem. Ja się więcej z tego nauczyłem niż rozmawiając z obcokrajowcami.

Podejrzane się wydaje, że na wszystkich forach zawsze jest chwalona jedna szkoła. jakby w Warszawie i Polsce nie było innych szkół.
ramborens
Gość

Odpowiedz z cytatem
samouk napisał:
piston napisał:

Bardzo fajny poradnik, stosuję to czytanie na głos- denerwuję trochę współlokatorów, ale widzę spory progres. Zastanawiam się jeszcze czy by nie spróbować tych konwersacji przez skypa...

Ja też tak się uczę, bo mam słabą wymowę niektórych słów i powtarzam sobie np. w piosenkach, przyznam, że z nativem też przydałoby się kilka godzin konwersacji i myślę, że byłoby całkiem dobrze happy
biomaks
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ja też czytam po angielsku na głos, póki co nie ma mnie ktoś poprawiać, korzystam ze słowników internetowych typu cambridge. Niestety zbyt daleko mieszkam od dużych miast, żeby się nawet na jakieś kursy i konwersacje zapisać.
bluurd
Gość

Odpowiedz z cytatem
Dobry temat poruszyliście happy. Dla mnie wymowa angielskiego była zawsze najtrudniejsza. Gramatyki da się nauczyć bez problemów większych, ale wymowa to już wyższy stopień jazdy.
PS. Ostatnio próbuję się nauczyć wymawiania gerunds tak jak native, czyli końcówkę -ing bez "gie" i "en" wypowiadając jakby przez nos... Trochę ciężko było na początek, ale teraz w miarę ćwiczenia coraz lepiej jest
KamilKuczynski
newbie

Odpowiedz z cytatem
Oprócz tego co pisałem powyżej warto jeszcze poczytać sobie jak się wymawia amerykańskie słówka i głoski. Kiedyś się zdziwiłem, że Amerykanie mają 2 rodzaje a. Do tego jedno a jest na środku jamy ustnej, dlatego brzmi tak twardo. A ja się zawsze zastanawiałem jak to się dzieje, że oni tak twardo mówią.

Podobnie jest z akcentem który pada na sylabę niż w polskim.

Ale ogólnie rzecz biorąc jest to do wyćwiczenia.
Wymowa : Jakimi sposobami najszybciej nauczę się poprawnej wymowy
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach