Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Matura :.: Matura - solidna praca w domu

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Matura - solidna praca w domu
Natiol
Gość

Odpowiedz z cytatem
Witam!

Moja sytuacja prezentuje się w ten sposób, że uczę się angielskiego w zasadzie dopiero od liceum, teraz jestem w drugiej klasie i chciałbym przystąpić do rozszerzonej matury z języka angielskiego. Ogółem ze względu na wszechobecność tego języka w internecie uczyłem się na własną rękę, także z zasobem słów jest nie najgorzej, podobnie z rozumieniem tekstu pisanego. Trudno jest mi ocenić moją wymowę czy writing. Pozostaje jeszcze listening - z takim typowym z książki (Upstream B2) i z matury podstawowej daję radę.

O co chciałbym Was jednak prosić?

Przede wszystkim jestem trochę zagubiony, jeżeli chodzi o materiały do matury, gdyż jest tego bardzo dużo, a nie mam zbytnio kogo się poradzić w tej materii. Nie mam możliwości uczęszczania na kursy/korepetycje, a mam świadomość, że szkoła mnie nie przygotuje do matury.

Od jakiegoś czasu staram się obyć nieco bardziej z językiem. Słucham BBC, staram się czytać angielskie książki i korzystać z angielskich słowników (The Oxford Dictionary of English), przerabiam też kurs angielski no problem (ten od SuperMemo).

Problem w tym, że na co dzień mam mnóstwo różnych zajęć, więc chciałbym poświęcić 2 godziny dziennie na naukę języka, ale wykorzystać ten czas w sposób możliwie najefektywniejszy.

Słyszałem dobre opinie na temat tego kursu:
http://www.jezykiobce.pl/profesor-henry-60-megapakiet,588.html
Oraz słownika:
http://www.bookcity.pl/oxford-advanced-learners-dictionary-8th/pid/26922

Z tymże nie wiem czy warto poświęcać czas na te kursy.
Jakie książki są wartościowe do matury rozszerzonej? Czytałem o Matura Companion jako polecanej pozycji.

Przepraszam, że wypowiedź stała się przydługawa, ale sami rozumiecie - jestem w dość trudnym położeniu pod tym względem, a angielski w dzisiejszych czasach jest szalenie istotny i nie mam tutaj na myśli tylko matury.
Matura : Matura - solidna praca w domu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach