Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Matura :.: Międzynarodowa matura (IB)

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Pufta
newbie

Odpowiedz z cytatem
No właśnie... W moim mieście jest to cos zupełnie nowego. Nie znalazłam jeszcze nikogo kto zdawałby tego typu maturę. Dlatego zwracam sie ogólnie do wszystkich: co o niej myślicie? mieliście może z nią styczność? a może juz ja zdaliście i możecie podzielić sie wrażeniami?
Google

olgasz
newbie

Odpowiedz z cytatem
Ja znam mnóstwo osób ,które zdały lub będą zdawać miezyna rodową mature, bo klasy ajbi (od International Beccalaureate) są w naszej szkole. Do tych klas chodzą osoby wybitmie zdolne lub mega pracowite albo jedno i drugie.Roboty mają mnóstwo, pelno esejów i prac do napisania, a wakacje robią prace badawczą- odpowiednik pracy magisterskiej,kolo.5 tys słów mą drej treści mruga. Zazwyczaj (większość) wyjeżdża na studia za granicę i z tym zamiarem poszlo do ajbi.Mają też mnóstwo specjalistycznych slowek m.in. z bioli i z chemii. to jest klasa dla pasjonatów angielskiego, a nieapasjonaci zawyczaj żalują wyboru. Decyzja należy do Ciebie lol!A ja chodzę do 2LO w Poznaniu, jakby co mruga, pozdrawiam.
Olga Sz.
School
mika0677
Gość

Odpowiedz z cytatem
A ja chętnie dowiedziałabym się jak wyglądają egzaminy wstępne do klasy z IB w II LO w Poznaniu? Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji?
maturzysta_00
Gość

Odpowiedz z cytatem
Też się zastanawiam nat tym rodzajem matury. Mam znajomego który pojechał 2 lata temu i jest bardzo zadowolony. Dzięki temu, że jesteśmy w UE czesne już nie jest tak wysokie, można dostac dofinansowanie, które spłaca się po studiach.

Najważniejsze wg mnie to to, że dzięki maturze IB można otrzymać dostęp do zagranicznych uczelni.

"Przedmioty obowiązkowe to język polski, język obcy i matematyka, reszta do wyboru. Maksymalnie można uzyskać 45 punktów, by zdać maturę należy zdobyć 24 punkty. W ramach IB uczeń musi także napisać pracę dyplomową w języku angielskim (Extended Essay), obowiązkowe są też zajęcia "teoria wiedzy" (Theory of Knowledge) kończące się zaliczeniem. Dodatkowo uczestnicy programu IB muszą wziąć udział w przedsięwzięciu o nazwie CAS (Creativity - Action - Service). Jest to działalność pozaszkolna w przedsięwzięciach społecznych, sportowych itp."

więcej można sobie poczytać pod linkiem który podałem. warto.
Gość

Odpowiedz z cytatem
wlasnie, napiszcie cos o testach do pre-ib w poznanskiej dwojce?
egzaminy juz niedlugo, a ja praktycznie nic o nich nie wiem - oprocz tego, ze muszęje napisać b.dobrze, zeby nadrobic testy gimnazjalne.
szczegolnie boje sie matematyki i polskiego - ponoc sa trudne. czy ktos ma jakies informacje?
Gość

Odpowiedz z cytatem
maturzysta_00 napisał:
Też się zastanawiam nat tym rodzajem matury. Mam znajomego który pojechał 2 lata temu i jest bardzo zadowolony. Dzięki temu, że jesteśmy w UE czesne już nie jest tak wysokie, można dostac dofinansowanie, które spłaca się po studiach.

Najważniejsze wg mnie to to, że dzięki maturze IB można otrzymać dostęp do zagranicznych uczelni.

"Przedmioty obowiązkowe to język polski, język obcy i matematyka, reszta do wyboru. Maksymalnie można uzyskać 45 punktów, by zdać maturę należy zdobyć 24 punkty. W ramach IB uczeń musi także napisać pracę dyplomową w języku angielskim (Extended Essay), obowiązkowe są też zajęcia "teoria wiedzy" (Theory of Knowledge) kończące się zaliczeniem. Dodatkowo uczestnicy programu IB muszą wziąć udział w przedsięwzięciu o nazwie CAS (Creativity - Action - Service). Jest to działalność pozaszkolna w przedsięwzięciach społecznych, sportowych itp."

więcej można sobie poczytać pod linkiem który podałem. warto.

No to teraz chyba najwyższa pora przyszła aby wyjaśnić co niektóym po co wogóle stworzono coś takiego jak IB.

Nie chodzi tu bowiem o dostępność uczelni zagranicznych, bo takową mamy już od połowy lat 90-tych. I wierutnym kłamstwem jest, że niby wejście do uni lub też ib gwarantuje nam taką możliwość.
Każda zagrzniczna uczelnia ma podobny sposób rekrutacji do naszych krajowych, z tą tylko różnicą, że trzeba znać język kraju, w którym człowiek chciałby studiować.
Zaś międzynarodowa matura pozostaje raczej już tylko prestiżem i nijak ma się w kwestiach rekrutacyjnych na studia wyższe.
Ludzie uczą się więcej, to fakt, ale w końcu nikt ich do tego nie zmuszał.
Swego czasu, udało mi się prześlizgać jedną z dwóch wówczas oferujących maturę międzynarodową. Obecnie syn jest tegorocznym absolwentem tego samego liceum. I jedno jest pewne, tak jak ja swego czasu uważałam, że nikt normalny takiej szkoły nie wybiera sobie sam, tak dziś syn mi to potwierdza. Czysta próżność, nie wiedzieć w zasadzie czyja kieruje młodego człowieka do wyboru jednej z najlepszych szkół, ale normalności to się tam nie uraczy. Z najprostszej przyczyny. Tam się uczą de facto geniusze, lub tez ludzie kochający się uczyć. Naryebk późniejszych elit uniwersyteckich. I bądź nie bądź, zdawalność ib, pokazuje również poziom nauczania.
Matura : Międzynarodowa matura (IB)
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach