Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Wymowa :.: Nauka wymowy na filologii

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Nauka wymowy na filologii
Visitor
Gość

Odpowiedz z cytatem
Hej... chyba każdy, kto uczy się języków obcych natrafia na trudności w wymowie. Chciałem spytac, jak Was na filologii uczą prawidłowego akcentu? Jakie cwiczenia wykonujecie? Z góry dzięki za odpowiedź happy
Google

xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Odpowiedz z cytatem
Na filologii jest przeważnie teoria + praktyka. Teoria - wiadomo o co chodzi, praktyka to głownie ćwiczenia typu powtarzanie indywidualne i grupowe za nauczycielem/nativem/taśmą (słuchanie + odtwarzanie), ćwiczenia w pracowni (mikrofony, słuchawki, nagrywanie głosu itp.), praca z transkrypcją fonetyczną, ćwiczenia na odróżnianie dźwięków (ship - sheep), odczytywanie na głos (wyrazów, całych tekstów) itp. itd.
Gość

Odpowiedz z cytatem
Oprócz wspomnianego zwykłego powtarzania i pamięciowego zapamiętywania, nauki alfabetu fonetycznego na mojej uczelni uczą też fonologii jęz. angielskiego, np. że w słowie "university" Polacy niepotrzebnie zmiękczają "n" przed "i" i takie tam. To wiele wyjaśnia jeśli chodzi o tzw. akcent. Jeśli chodzi o poszczególne wyrazy to nie pozostaje nic jak tylko, poznając nowe słowo, uczyć się nie tylko jego znaczenia, ale też właśnie zwrócić uwagę na jego wymowę
mad am
Gość

Odpowiedz z cytatem
my ćwiczyliśmy taki wierszyk, który uwielbiałam:
Dearest creature in creation, Study English pronunciation. I will teach you in my verse Sounds like corpse, corps, horse, and worse. I will keep you, Suzy, busy, Make your head with heat grow dizzy. Tear in eye, your dress will tear. So shall I! Oh hear my prayer.

Just compare heart, beard, and heard, Dies and diet, lord and word, Sword and sward, retain and Britain. (Mind the latter, how it's written.) Now I surely will not plague you With such words as plaque and ague. But be careful how you speak: Say break and steak, but bleak and streak; Cloven, oven, how and low, (...)

po prostu ze słownikiem fonetycznym się spało lol

kilkadziesiąt tysięcy wyjątków w wymowie wspaniałej brytyjskiej znajdziesz w programie Say it Right, też jest fajna zabawa. Ja kupowałam w media markt, ale zobacz lepiej bezpośrednio na stronie supermemo.
albo www.sayitright.eu

good lack lol
Wymowa : Nauka wymowy na filologii
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach