Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Ogólne :.: Nazwa książki do nauki angielskiego po angielsku :)

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Nazwa książki do nauki angielskiego po angielsku :)
Gość

Odpowiedz z cytatem
Witam.

Nie dawno pracowałem za granicą i wpadła mi w ręce książka do nauki angielskiego. Niestety nie wpadłem nawet na to żeby zapisać tytuł. Na szczęście pamiętam idee nauczania. Mianowicie była to książka na oko 80str napisana prostym językiem angielskim, jakiś tam niby kryminał. W tekście nowe słówka były wytłuszczone i w didaskaliach obok przetłumaczone. Bardzo spodobała mi się ta metoda nauki, tym bardziej, że lubię czytać happy Jednakże nie bardzo wiem jak coś takiego u nas w kraju znaleźć i właściwie czego szukać... Czy książki tego typu mają jakąś swoją nazwę ? Może ktoś poda jakiś tytuł ? Kurczę liczę na waszą życzliwość, bo taka metodyka bardziej mnie pociąga niż tradycyjne formy nauki.

Z góry dzięki i pozdrawiam !
Google

Jana
Gość

Odpowiedz z cytatem
Witam!

Myślę, że wiem o co Ci może chodzić. Polecam na dobry początek wypróbowanie np. "Przygód Sherlocka Holmesa z Angielskim" A.C. Doyle'a w opracowaniu M. Fihel i D. Jemielniaka (brawa dla autorów!mruga), albo innych tytułów z tej serii (wyd. TELBIT) - uczą bawiąc, bawią ucząc mruga

Obok głównego tekstu są minisłowniczki z wybranymi słowami/zwrotami, a wybór ten jest wyśmienity - autorzy wzięli na warsztat szczególnie te zagadnienia, które bywają z różnych względów problematyczne dla uczącego się (niuanse znaczeniowe, pułapki językowe, potencjalne kontrowersje gramatyczne itd.) a często nawet uświadamiają czytelnikowi istnienie trudniejszych kwestii i drugiego dna tam, gdzie często sam by go nie podejrzewał, mając przed oczami nieopracowany tekst (choć to oczywiście zależy też od poziomu i "wyczucia" języka).

Gorąco polecam przede wszystkim do samodzielnej nauki, ale i jako pomoc w nauczaniu: w tym drugim przeznaczeniu używam "Sherlocka..." na kilku coraz bardziej entuzjastycznie doń nastawionych licealnych adeptach angielskiego (mniej-więcej średnio zaawansowanych) i przy okazji zaszczepiam w nich bakcyla książkowego:]

Pozdrawiam i życzę powodzenia i frajdy z nauki:)

Jana
Gość

Odpowiedz z cytatem
Dzięki bardzo za pomoc i obszerną wypowiedź happy Już się biorę za obczajenie tych pozycji happy Pozdrawiam papatki
Ogólne : Nazwa książki do nauki angielskiego po angielsku :)
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach