Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Gramatyka angielska :.: Past Simple & Past Continuous

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Past Simple & Past Continuous
malinowydzem
Gość

Odpowiedz z cytatem
Witam. Mam 4 zdania, które są sprawdzone z kluczem...Jednak chciałabym was prosić o pomoc, jak wytłumaczyć że w tych zdaniach trzeba użyć czasu Past Continuous, zamiast Past Simple. Wytłumaczyć po polsku:

1. I WAS HOPING to go away this weekend, but my bos gave me some work that I have to finish by Monday.

2. When I WAS LIVING in Paris, I spent three hours a day travelling to and from work.

3. I bumped into Mary lat week. She WAS LOOKING a lot better than when I last saw her.

4. I WAS PLAYING badminton four times a week before I broke my ankle.

Jak to wytłumaczyć, że został użyty Past Continuous, zamiast Past Simple ?

Myśle że w 1 zdaniu chodzi o to, że pokdreślamy zainteresowanie czymś....czy że ona "tak bardzo" chciała wyjechać na weekend i miała tą nadzieję cały czas ?

a 2 . to coś się stało podczas gry mieszkałaś gdzieś ... czyli podczas mieszkania w Paryżu , stalo sie to że musialam dojezdzac do pracy i z powrotem 3 godziny tak ?

w 3 ?

w 4 ? nauczycielka gada ze ma byc past simple, poniewaz jest okreslnik czasu "four times a week" ale w kluczu jest zrobione tak jak napisalam , zreszta nie pasuje mi tu "I played badminton"

?? proszę o pomoc.
Google

Re: Past Simple & Past Continuous
monimmi
junior fellow

Odpowiedz z cytatem
Sprobuje to troche wytlumaczyc, choc nie wiem, czy mi sie to uda.

O swoich terazniejszych planach na weekend powiesz "I'm hoping to go away this weekend" poniewaz masz nadzieje w tej chwili, cos planujesz, moze aktywnie sie tym zajmujesz. "I'm hoping" jest troszke bardziej teraz i wiecej niz "I hope", jesli to ma sens. Wiec kiedy cos sie stanie i plany sie zmienia, "I am" zmienia sie w "I was", z tego jest "I was hoping".

Tutaj chodzi o to, ze mowisz komus co robilas, jak gdzies tam kiedys mieszkalas. Wiec po polsku tez mozesz powiedziec "Mieszkalam w Paryzu", ale mozesz tez powiedziec tak: "Jak kiedys mieszkalam w Paryzu, to trzy godziny zajmowala mi podroz do pracy".

# 3 "Looking" w tym zdaniu chodzi o czyjs wyglad w chwili, kiedy o nich mowisz. Wiec powiesz "I'm looking nice this morning", "She's looking healthy", "He's looking tired". Wiec poniewaz spotkalas Mary w tamtym tygodniu, w chwili, w ktorej ja spotkalas, jakos wygladala. Wtedy bys powiedziala "She is looking a lot better", teraz mowisz "she was looking a lot better"

#4 W tym zdaniu chodzi o to, ze sie chce podkreslic ile sie gralo (tyle az, ze prawie caly czas). Jesli powiem "I play soccer 4 times a week" to tak, znaczy to ze gram cztery razy w tygodniu, jest jakis plan terningow, spotkan, itp, wszystko jest regularnie. Ale jak powiem "I'm playing soccer 4 times a week!" chodzi mi o to, ze to jest duzo, ze moze gram wiecej, ze moze mniej, ale ze w tej chwili jest to moja pasja aby duzo grac. W tym zdaniu chodzi o to, ze sie bardzo duzo gralo przed zlamaniem nogi.

Mam nadzieje, ze to pomoze. Trudno jest troche wytlumaczyc dlaczego czasem jest jak jest, gramatyka jest gramatyka, ale w kazdym jezyku trzeba wyczuc.

Pozdrawiam!
Kasiakasienka16
newbie

Odpowiedz z cytatem
Do nauki czasów present simple i present countinuous, albo do przypomnienia tylko tego materiału z języka angielskiego polecam stronkę z fiszkami multimedialnymi do nauki przez internet. Fiszki dotyczą nie tylko języka angielskiego. Można się z nich uczyć wielu innych języków.
Polecam
fiszkoteka.pl
Gramatyka angielska : Past Simple & Past Continuous
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach