Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Słownictwo :.: Skuteczna nauka Angielskiego

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skuteczna nauka Angielskiego
ziommus
newbie

Odpowiedz z cytatem
Witam, uczę się języka angielskiego od 4 klasy podstawówki (9 lat). Jednakże tradycyjne szkolne metody nie dawały satysfakcjonujących mnie rezultatów. Samodzielne wkuwanie słówek ze słownika nie rozwijały mojej umiejętności komunikacji. Kiedy byłem o coś pytany po angielsku wolałem milczeć bo nawet najprostsze zdania sprawiały mi trudność

Gdzieś 2 lata temu znalazłem stronkę pana "Jacka Tomaszczyka - wieloletniego, doświadczonego nauczyciela języka angielskiego. Według niego najlepszą metodą nauki języka jest przyswajanie krótkich zdań tzw. schematów, aby móc je zastosować w wielu sytuacjach. W tym celu udostępnił próbne zestawy fiszek (małych karteczek gdzie z 1 strony jest zdanie po angielsku, a po drugiej jego tłumaczenie). Stosując odpowiedni system powtórek można znacznie poprawić swoje umiejętności językowe.

Aby dalej się rozwijać zacząłem tworzyć własne zespoły fiszek o odpowiedniej tematyce. W związku z tym chciałbym zwrócić się do użytkowników tego portalu o wypróbowanie tego zestawu fiszek 1 (kartka dokumentu) i napisanie o ewentualnych błędach, niedociągnięciach. Jeżeli podoba wam się moja metoda twórzcie też własne zestawy fiszek również opublikujcie je w tym temacie.
http://sharecash.org/download.php?file=1535959 to jest link do fiszek
Pozdrawiam
Google

felicja usa
Gość

Odpowiedz z cytatem
metoda dość popularna, wydaje się mieć uzasadnienie.

Ze swojej strony chciałbym polecić coś jednak bardziej praktycznego, czyli po prostu konwersacje, najlepiej z native'm. Myślę, że nic innego nie rozwija językowo bardziej niż wyjazd za granicę i przebywanie w 'obcym' środowisku.

Dobrą namiasta mogą być konwersacja w szkole językowej, czy szkole językowej on-line. Co do tego drugiego sposobu, wydaje się być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych metod. Tutaj: http://www.english-by-phone.pl/ można wypróbować je za darmo.

Fiszki sprawdzają się nieźle podczas nauki słówek - jeśli jednak nie są wykorzystywane w żywym języku, dość szybko je zapominamy.
goody
Gość

Odpowiedz z cytatem
Fiszki mogą być skuteczną dodatkową metodą nauki.
Słownictwo : Skuteczna nauka Angielskiego
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach