Oprogramowanie :.: Supermemo 2006-jedna czcionka do całej zawartości
Supermemo 2006-jedna czcionka do całej zawartości
user1
Gość
Wysłany: Wto Paź 06, 2009 11:39 pm
Witam!
1. Zainstalowałem program Supermemo 2006. Tworzę własne bazy, niestety nie mogę zmienić parametrów czcionki dla wszystkich słówek.
Z menu Supermemo 2006 wybieram Tools -> Options -> Fonts -> Stylesheets. Ustawiam font załóżmy na 11 pkt Arial. Pierwsze okienko z pytaniami zmienia się. Niestety drugie okienko już nie. Wygląda to tak:
http://img405.imageshack.us/img405/6513/schowek02r.png
Wybrałem różne opcje obok stylesheet i również to nic nie skutkuje. Co zrobić, żeby wszystkie słowa miały jedną, ustaloną przeze mnie czcionkę?
2. Jeżeli przez przypadek kliknąłem prawym przyciskiem myszy na słowo i wybrałem Text -> Read only, jak powrócić do poprzedniego trybu?
Proszę o pomoc.
Google
Wysłany:
bejotka
fellow
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 4:20 pm
Ad 1.
Zdefiniuj czcionki dla każdego okienka.
Przecież, jeśli tworzysz bazę angielsko polską, to musisz mieć czcionki z ogonkami w okienku polskim i czcionki bez ogonków ale za to ze znakiem funta w okienku angielskim.
Żeby nie ustawiać czcionek dla każdego elementu, musisz stworzyć szablon (template) i zapisać go jako "default".
Tak generalnie wróć do wersji MSM (np. SuperMemo 98). SM2000 jest dla ludzi, którzu używaja SM co najmniej 5 lat.
Gość
Wysłany: Czw Sie 25, 2011 8:14 pm
Z komentarzy z neta wynika, że opcja z ustalaniem czcionek jest skopana (nawet definiowanie szablonów nic nie daje) i jedyną możliwością jest ustawienie pożądanej czcionki przez jej zmianę w opcjach Internet Explorer.
bejotka
fellow
Wysłany: Pią Sie 26, 2011 3:14 pm
Anonymous napisał:
Z komentarzy z neta wynika, że opcja z ustalaniem czcionek jest skopana (nawet definiowanie szablonów nic nie daje) i jedyną możliwością jest ustawienie pożądanej czcionki przez jej zmianę w opcjach Internet Explorer.
Nic nie jest skopane. Jeśli zdefinowany szablon powinieneś ustawić jako domyślny (default).
Bardzo często trzeba zdefiniować kilka, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt szablonów, wtedo trzeba inteligentni je wybierać.
babok
Gość
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 1:52 am
Sprawdź jakiego template używasz - HTML (Item) czy Classic? I powiedz nam.
babok
Gość
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 1:57 am
Podejrzewam, ze używasz template HTML (Item), albo jakąś jego zmodyfikowaną wersję. Spróbuj tego - idź do TOOLS>OPTIONS>FONTS i (jeśli jest zaznaczona) ODznacz opcję "Use question and answer fonts in HTML". Teraz kliknij OK i napisz, czy coś się zmieniło.
Oprogramowanie : Supermemo 2006-jedna czcionka do całej zawartości
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1