Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Oprogramowanie :.: Supermemo 2006-jedna czcionka do całej zawartości

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Supermemo 2006-jedna czcionka do całej zawartości
user1
Gość

Odpowiedz z cytatem
Witam!
1. Zainstalowałem program Supermemo 2006. Tworzę własne bazy, niestety nie mogę zmienić parametrów czcionki dla wszystkich słówek.

Z menu Supermemo 2006 wybieram Tools -> Options -> Fonts -> Stylesheets. Ustawiam font załóżmy na 11 pkt Arial. Pierwsze okienko z pytaniami zmienia się. Niestety drugie okienko już nie. Wygląda to tak:
http://img405.imageshack.us/img405/6513/schowek02r.png
Wybrałem różne opcje obok stylesheet i również to nic nie skutkuje. Co zrobić, żeby wszystkie słowa miały jedną, ustaloną przeze mnie czcionkę?

2. Jeżeli przez przypadek kliknąłem prawym przyciskiem myszy na słowo i wybrałem Text -> Read only, jak powrócić do poprzedniego trybu?
Proszę o pomoc.
Google

bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Ad 1.

Zdefiniuj czcionki dla każdego okienka.
Przecież, jeśli tworzysz bazę angielsko polską, to musisz mieć czcionki z ogonkami w okienku polskim i czcionki bez ogonków ale za to ze znakiem funta w okienku angielskim.

Żeby nie ustawiać czcionek dla każdego elementu, musisz stworzyć szablon (template) i zapisać go jako "default".

Tak generalnie wróć do wersji MSM (np. SuperMemo 98). SM2000 jest dla ludzi, którzu używaja SM co najmniej 5 lat.
Gość

Odpowiedz z cytatem
Z komentarzy z neta wynika, że opcja z ustalaniem czcionek jest skopana (nawet definiowanie szablonów nic nie daje) i jedyną możliwością jest ustawienie pożądanej czcionki przez jej zmianę w opcjach Internet Explorer.
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Anonymous napisał:
Z komentarzy z neta wynika, że opcja z ustalaniem czcionek jest skopana (nawet definiowanie szablonów nic nie daje) i jedyną możliwością jest ustawienie pożądanej czcionki przez jej zmianę w opcjach Internet Explorer.

Nic nie jest skopane. Jeśli zdefinowany szablon powinieneś ustawić jako domyślny (default).

Bardzo często trzeba zdefiniować kilka, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt szablonów, wtedo trzeba inteligentni je wybierać.
babok
Gość

Odpowiedz z cytatem
Sprawdź jakiego template używasz - HTML (Item) czy Classic? I powiedz nam.
babok
Gość

Odpowiedz z cytatem
Podejrzewam, ze używasz template HTML (Item), albo jakąś jego zmodyfikowaną wersję. Spróbuj tego - idź do TOOLS>OPTIONS>FONTS i (jeśli jest zaznaczona) ODznacz opcję "Use question and answer fonts in HTML". Teraz kliknij OK i napisz, czy coś się zmieniło.
Oprogramowanie : Supermemo 2006-jedna czcionka do całej zawartości
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach