Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Wymowa :.: WYMOWA SłóWEK ANGIELSKICH

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
WYMOWA SłóWEK ANGIELSKICH
thin boy
Gość

Odpowiedz z cytatem
Mam jedno pytanie- mam słownik polsko-angielski gdzie wymowa angielskich słówek jest zapisana według polskich znaków np.
house -hałs itp . Niestety ten słownik ma tylko podstawowe słownictwo. Czy jest taki internetowy słownik?
Google

pamina88
newbie

Odpowiedz z cytatem
hej
wg mnie taki słownik może zrobić więcej szkód niż pomóc, bo nasz język i jego fonetyka przypisana do znaków polskich w żadnym wypadku nie są w stanie oddać brzmienia angielskiego. Najlepiej byłoby nauczyć się odczytywać transkrypcję fonetyczną, która w każdym dobrym słowniku jest prosto zaprezentowana na słówkach podstawowych, co do których nie mamy wątpliwości jak sie je poprawnie wymawia. Uwypuklone są znaki, które dany wyraz reprezentuje i koniec. Do tego akcent (')- pada na te sylabę, przed która się znajduje. Żeby go lepiej wyczuć można na przykład sztucznie przedłużać wypowiadanie właśnie tej zgłoski. Moja siostra tak robi jak szuka akcentu ze słownika i działa.
Mój ulubieniec w kwestii wymowy to popularny chyba Oxford Advanced Learner's Dict., bowiem na każdej stronie znajdujemy ściągawkę fonetyczną, przynajmniej w 7 edycji Not serious
GOSC
Gość

Odpowiedz z cytatem
Jesli chcesz dowiedziec sie jak wymawia sie dane slowo i co ono znaczy i jak go uzywac polecam www.thefreedictionary.com
Super slownik ktorego b czesto uzywam. Wymowe mozna uslyszec.
Żelka
Gość

Odpowiedz z cytatem
Oo świetna stronka. Naprawde bardzo mi pomogła Buziak Moźna tam nawet wpisywać wyrazy w różnych czasach mruga
dzieki buźki
isly
july
Gość

Odpowiedz z cytatem
a jak wymowic "isle"?
tu jest dobra strona
rubalo
Gość

Odpowiedz z cytatem
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Odpowiedz z cytatem
a jak wymowic "isle"?

/ail/
Aniiiiii
Gość

Odpowiedz z cytatem
GOSC dziękuję bardzo za ten słownik. Naprawdę jest świetny.
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ja osobiście lubię papierowy słownik wymowy wydawnictwa Longman autorstwa niejakiego Wellsa. Polecany na UW.
Gość

Odpowiedz z cytatem
Gość

Odpowiedz z cytatem
przepraszam za podwojny link
jacekspr
Gość

Odpowiedz z cytatem
internetowy gość
Gość

Odpowiedz z cytatem
całkiem nieźle radzi sobie translator googla - można sprawdzić wymowę słówek. Myślę, że w nauce mówienia lepiej najlepiej sprawdzają się konwersacje - w ten sposób poprawną wymowę się wchłania. Możecie spróbować zapisać się na darmową lekcję testową tutaj: http://www.english-by-phone.pl/ i sprawdzić jak takie coś wygląda. Trzeba mieć jedynie Skype.
Nadia888
newbie

Odpowiedz z cytatem
A czy ktoś, kto posiada słownik wspomniany w pierwszym poście - taki, który ma spolszczoną wymowę - mógłby napisać pod czyją redakcją powstał i które wydawnictwo go wydało? Byłabym wdzięczna, od dłuższego czasu szukam bezskutecznie tej informacji...
seed
newbie

Odpowiedz z cytatem
thin boy napisał:
Mam jedno pytanie- mam słownik polsko-angielski gdzie wymowa angielskich słówek jest zapisana według polskich znaków np.
house -hałs itp . Niestety ten słownik ma tylko podstawowe słownictwo. Czy jest taki internetowy słownik?

radze ci jak najszybciej odstawić tego typu pomoce naukowe, chyba że chcesz się nauczyć jak płynnie parodiować angielski Not serious
Re: WYMOWA SłóWEK ANGIELSKICH
Gość

Odpowiedz z cytatem
thin boy napisał:
Angielski Słownik Online
english...
greenhorn

Odpowiedz z cytatem
O bardzo ciekawym darmowym multimedialnym słowniku online, który nie tylko zawiera ponad 150 tyś haseł i wymowę lektora, ale dodatkowo daje możliwość nauki słówek języka angielskiego nagrałem materiał video, który można obejrzeć na YouTube - Słownik angielsko-polski (Video)
no.name
newbie

Odpowiedz z cytatem
Tak jak już w innym temacie, polecam http://www.merriam-webster.com/ do sprawdzania prawidłowej wymowy, jak również zapisu fonetycznego.
Wymowa : WYMOWA SłóWEK ANGIELSKICH
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach