Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Wymowa :.: Wymowa love i dance

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Wymowa love i dance
cutek15
Gość

Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie dotyczące wymowy...
1. Love - o ile się orientuję to w Anglii mówią law a w Ameryce low?
Pytam się bo moja nauczycielka od angielskiego spiera się ,ze nie mówi się low tylko law i nie ma czegoś takiego jak low. A to jest dziwne bo w filmach ,piosenkach (amerykańskich) i moja nauczycielka z gimnazjum mówią low a uczyłem się amerykańskiego akcentu i wiem ,że law tez jest dobrze ale low chyba też? A chce się upewnić bo w wielu słonikach itp. w Internecie na niektórych słowach jest tylko wymowa brytyjska i mówią law i teraz już sam nie wiem...Confused
2.Dance - w TV ,filmasz itp. też mówią dens a moja nauczycielka mówi ,że to źle i mówi się dans, oki ja kumam ,że dans jest dobrze ale dens chyba też prawda?
Google

i tak i tak
skullman
Gość

Odpowiedz z cytatem
Nie wiem jak jest w stanach, niewiele mnie to interesuje, ale w Anglii mówi się różnie, zależy od regionu i akcentu. Inaczej wypowie te same słowa królowa inaczej człowiek z Londynu a jeszcze inaczej z Birmingham albo Newcastle. Jeżeli masz wątpliwości to prawidłową wymowę RP razem z akcentem podają słowniki, ja korzystam z Collins i Longman. Niestety twoja nauczycielka ma rację, przynajmniej jeśli chodzi o standard wymowy w j. angielskim. Można dodać, że słowo "dance" można wymawiać z dźwiękiem [æ] który de facto nie jest polskim "e". W polskiej telewizji można również usłyszeć takie kwiatki jak np.: you can dance [ju ken dens], nie jest to jedyny przykład na "jakość wykształcenia" naszych "fachowców" no ale nasi spece od telewizji poprawnością nie grzeszą w j. polskim więc i cudów w językach obcych również nie oczekujmy. Co do tekstów piosenek to wokaliści używają na ogół wymowy typowej dla regionu skąd pochodzą więc nie zawsze jest ona zgodna z ogólnie przyjętym standardem.
Re: i tak i tak
monimmi
junior fellow

Odpowiedz z cytatem
W Stanach tez bedzie sie roznie mowilo, czessto w zaleznosci od regionu. Przede wszystkim, pamietaj, ze samogloski w jezyku angielskim wymawia sie troche inaczej, nie tak jak po polsku, i czesto, tak na napisal skullman, bedzie to cos "pomiedzy". Wiec nie koncentruj sie tak na tym, czy to ma byc "polskie" twarde a, e, czy o, bo raczej nie bedzie.

Podam jeszcze dwa przyklady ze Stanow:

wash - wiekszosc osob powie łosz, z dlugim, miekkim o/a, ale spotkalam sie z łorsz, gdzie to o jest krotkie i cos miedzy o/y

sausage - wiekszosc osob powie sosydz i to o jest prawie jak oł, choc krotkie, ale niektorzy wymawiaja jako sesydz, i to e jest dluzsze

Ogolnie trudno troche to opisac. happy

Pozdrawiam!
Wymowa : Wymowa love i dance
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach