Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Ogólne :.: angielski dla samouka

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
angielski dla samouka
lilek1986
Gość

Odpowiedz z cytatem
Przez 10 lat uczyłam się języka angielskiego w szkole (podstawówka + gimnazjum) oraz prywatnie. Teraz, po 8 latach chcę wrócić do tego i pożąnie nauczyć się angielskiego. Mój problem polega na tym, że z powodu studiów, pracy i paru innych rzeczy nie dam rady znaleźć czasu na regularne uczęszczanie do szkoły językowej. Generalnie, zamierzam uczyć się późnymi wieczorami i w weekendy. Potrzebuję poznać angielski na tyle, by, z drobną pomocą słownika, móc czytać i rozumieć angielskie książki.
Dlatego też mam pytanie, jak skutecznie wrócić do angielskiego - sporo kojarzę, gramatykę pamiętam o wiele lepiej niż słówka. Z jakich książek korzystać?
Google

bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Pytanie jest bardzo szerokie. Możesz otrzymać tysiąc odpowiedzi, każdą inną i każdą dobrą. Ja proponuję Ci dwie.

1. Program SuperMemo UX z pakietem "Angielski? Nn problem! +" i bazę SuperMemo "Angielskie rozmówki w miesiąc".

2. Książki, krórych autorem jest właściciel tego portalu Dr Jemielniak ze współredaktorami. Kliknij na odnosnik "Wojna Światów - podręcznik do samodzielnej nauki". Warto!!!
lilek1986
Gość

Odpowiedz z cytatem
Rozumiem, że nie przekreślasz możliwości, że angielskiego można nauczyć sie samodzielnie na wysokim poziomie:-)
CHętnie skorzystam z tych rad.
A jakieś metody? (poza systematyczną pracą)
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Jeśli chodzi o metody, to polecam:

- Naukę języka wspomaganą komputerowo:
tu przede wszystkim programy SuperMemo, Prof. Henry, EuroPlus + (tytuł angielskiego podręcznika).

- Naukę języka wspomaganą MP3-playerem.
W tym celu musisz wybrać dobry podręcznik z płytamu CD lub audiokasetami (np. Angielski z Kevinem), przegrać załączniki na HDD, przeformatować je na MP3 i po przerobieniu lekcji odsłuchiwać ją wiele razy.

- W twoim przypadku warto spróbować ciekawego podręcznika Wydawnictwa Edgard (tego samego, które wydaje profesorów) "Angielski dla wiecznie początkujących". Pozwala w 6 tygodni przypomnieć sobie wszystkie aspekty angielskiego.

W internecie znajdziesz strony producentów tych programów i wydawców podręczników.
Angielska telewizja satelitarna
lexdrex
Gość

Odpowiedz z cytatem
Doskonałym uzupełnieniem szkolnej nauki języka angielskiego jest styczność z tym językiem w nieco mniej teoretycznej formie a taką styczność mozna mieć bez konieczności wyjeżdżania do Anglii.

Od ponad roku funkcjonuje bezpłatna angielska platforma cyfrowa FREESAT oferująca ponad 140 programów w tym kanały filmowe, programy dla dzieci, liczne kanały muzyczne a także programy radiowe.

FREESAT jest całkowicie bezpłatny i odbieranie angielskich programów nie wymaga zawierania żadnych umów ani opłacania abonamentu!

oficjalna strona bezpłatnej platformy Freesat : www.freesat.co.uk

wszystkie programy FREESAT są niekodowane Free To Air (FTA) i można je bezpłatnie odbierać także w Polsce - z satelity ASTRA 2 28.2E

Freesat w Polsce : www.extremesat.pl/freesat.html[/url]
Ogólne : angielski dla samouka
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach