Ogólne :.: chcę się nauczyc języka
|
Google
|
 |
|
|
|
|  |
 | |  |
|
bejotka
fellow
| Dołączył: | 01 Sty 1970 | | Posty: | 665 | | Skąd: | Warszawa |
|
 |
Wysłany: Pią Kwi 02, 2004 5:19 pm |
|
 |
 |
 |
 |
Samodzielna nauka języka, zwłaszcza bez pieniędzy jest bardzo trudna. Język, to przede wszystkim rozmowa z drugim człowiekiem. Nie napisałaś ile masz lat, do jakiej szkoły chodzisz, czy w Twoim otoczeniu sa koleżanki i koledzu, którzy uczą sie angielskiego, a może twoja mama, albo twój tato znają angielski. Jeśli tak, to sprawa jest prostsza, jesli nie, to będzie Ci bardzo trudno.
Wtedy musisz zdobyć dobry podręcznik z kasetami, albo płytami i uczyć się z niego. Nagrań musisz słuchać, aż do nauczenia się ich na pamięc. Przy czym to musi być lepsze niz nauczenie się inwokacji do Pana Tadeusza. Musisz nauczyć sie modyfikować nauczone zdania.
Takie proste zdanie:
Poproszę kilo cukru. Można modyfikować na wiele sposobów.
Poproszę dwa kilo jabłek
Proszę porcję lodów.
Poproszę dwa kilo ziemniaków i kilo jabłek.
To ssa różne zdania, a jednocześnie mozna je traktować jak jedno.
Zaczynając od prośby o kilogram cukru w sklepie musisz potrafić kupic, co Ci będzie potrzebne, zawsze będziesz uzywała tego samego wzoru zdania. W szkole na lekcji, o poprawność tego dba nauczyciel, w domu musisz to robić sama, chyba że pomoze Ci w tym jakaś koleżanka.
Nie zniechęcaj się, kup sobie podręczni i kasety i słuchaj, słuchaj, słuchaj ...
|
|
|
|  |
 | |  |
|  |
 | |  |
 | nauka - tylko samodzielna |  |
|
MartynaJacenko
newbie
| Dołączył: | 03 Sie 2011 | | Posty: | 3 |
|
 |
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 9:06 pm |
|
 |
 |
 |
 |
Kayah, wbrew temu, co napisała bejotka, uważam że świat dzieli się na samouków i nieuków, dlatego polecam samodzielną naukę języka.
Napisałam na ten temat książkę, prowadzę stronę internetową www.soffa.pl z artykułami na temat samodzielnej nauki języków i zaręczam, że to działa no i jest albo zupełnie darmowe, albo kosztuje ułamek wydatku na szkoły językowe.
Co do tego, że język to komunikacja itd... to pokaż mi ile tej komunikacji masz na kursie w szkole.
Co do motywacji, to ostatnio zaczęłam nagrywać filmy video na ten temat na www.mistrznauki.pl
Pozdrawiam forumowiczów,
MArtyna
|
|
|
 | Re: nauka - tylko samodzielna |  |
|
bejotka
fellow
| Dołączył: | 01 Sty 1970 | | Posty: | 665 | | Skąd: | Warszawa |
|
 |
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 12:03 pm |
|
 |
 |
 |
 |
| MartynaJacenko napisał: | Kayah, wbrew temu, co napisała bejotka, uważam że świat dzieli się na samouków i nieuków, dlatego polecam samodzielną naukę języka.
Napisałam na ten temat książkę, prowadzę stronę internetową www.soffa.pl z artykułami na temat samodzielnej nauki języków i zaręczam, że to działa no i jest albo zupełnie darmowe, albo kosztuje ułamek wydatku na szkoły językowe.
Co do tego, że język to komunikacja itd... to pokaż mi ile tej komunikacji masz na kursie w szkole.
Co do motywacji, to ostatnio zaczęłam nagrywać filmy video na ten temat na www.mistrznauki.pl
Pozdrawiam forumowiczów,
MArtyna |
Pani Kayah,
Pani Martyno!
Zgadzam sie z opinią Pani Martyny,
wielokrotnie cytowałem ją na różnych forach, a ostatnio plecałem jej książkę.
Bogdan
|
|
|
 | portale |  |
 | Ogólne : chcę się nauczyc języka |  |
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
|
|

Portal dla obecnych i przyszłych anglistów.
 | Ostatnio na forum |  |
 | Język angielski |  |
|