Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Ogólne :.: chcę się nauczyc języka

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
kayah
newbie

Odpowiedz z cytatem
Bardzo chciałabym nauczyć się języka angielskiego,ale nie wiem od czego zacząć.Dodam przytym,że nie mam pieniędzy na opłacenie kursów językowych.Czy jest jakiś sposób ,żeby uczyć się w domu ,za darmo?
Google

bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Samodzielna nauka języka, zwłaszcza bez pieniędzy jest bardzo trudna. Język, to przede wszystkim rozmowa z drugim człowiekiem. Nie napisałaś ile masz lat, do jakiej szkoły chodzisz, czy w Twoim otoczeniu sa koleżanki i koledzu, którzy uczą sie angielskiego, a może twoja mama, albo twój tato znają angielski. Jeśli tak, to sprawa jest prostsza, jesli nie, to będzie Ci bardzo trudno.

Wtedy musisz zdobyć dobry podręcznik z kasetami, albo płytami i uczyć się z niego. Nagrań musisz słuchać, aż do nauczenia się ich na pamięc. Przy czym to musi być lepsze niz nauczenie się inwokacji do Pana Tadeusza. Musisz nauczyć sie modyfikować nauczone zdania.

Takie proste zdanie:
Poproszę kilo cukru. Można modyfikować na wiele sposobów.
Poproszę dwa kilo jabłek
Proszę porcję lodów.
Poproszę dwa kilo ziemniaków i kilo jabłek.
To ssa różne zdania, a jednocześnie mozna je traktować jak jedno.
Zaczynając od prośby o kilogram cukru w sklepie musisz potrafić kupic, co Ci będzie potrzebne, zawsze będziesz uzywała tego samego wzoru zdania. W szkole na lekcji, o poprawność tego dba nauczyciel, w domu musisz to robić sama, chyba że pomoze Ci w tym jakaś koleżanka.

Nie zniechęcaj się, kup sobie podręczni i kasety i słuchaj, słuchaj, słuchaj ...
kayah
newbie

Odpowiedz z cytatem
Dziękuje ci za odpowiedz,trochę mnie pocieszyłaś.Wiem ,że nauka samemu jest trudna.Ja mam 32 lata i nie mam kontaktu z ludzmi którzy języka się uczą,ale chcę go opanować w jakikolwiek sposób ponieważ denerwuje mnie gdy przegladając strony internetowe nic nie rozumie.Mam nadzieje że wytrwam w swoim postanowieniu i początkowe trudności mnie nie zniechęcą.jeszcze raz dziękuje za radę.
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Witam,

w samodzielnej nauce mogą być pożyteczne programy wspomagające programy wspomagające naukę języków. Początkującym polecam:

- Profesor Henry 4.0 - Gramatyka i Rozumienie ze słuchu (79 PLN);
- Profesor Henry 4.0 - Słownictwo i Konwersacje (79 PLN);
- Angielski "At once!" kompletny kurs z filmami wideo (29 PLN);

Wszystkie je możesz zamówić na stronie:

http://www.jezykiobce.pl/jezykiobce/

Natomiast na stronie http://www.supermemo.pl możesz kupić pakiet

SuperMemo Basic English

Jest to program z naukowo opracowanym systemem powtórek, który w optymalny sposób pozwoli Ci nauczyć się ok. 3000 najpotrzebniejszych słóweki zwrotów oraz pozwoli Ci wykonać dość dużo ćwiczeń gramatycznych.

Jeśli jesteś z Warszawy, to mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję, przy stacji metra "Centrum" codziennie rano 7-9.00 znajduje się stoisko na którym można kupić gazetę "Rzeczpospolita" i jako bonus otrzymać jedną z płytek CD dodawanych do niej od czasu do czasu. w lutym i marcu były to m.in.

Multimedialny słownik polsko-angielski i Multimedialny słownik angielski-polski firmy Lexland.

Wyobraź sobie 60.000 słowek w obie strony za 5.00 zł.

Jeśli mieszkasz poza Warszawą spróbuj zamówić je w Redakcji.

siwusia
Gość

Odpowiedz z cytatem
polecam Ci strony typu bussuu albo english attack http://pl.english-attack.com/
nauka - tylko samodzielna
MartynaJacenko
newbie

Odpowiedz z cytatem
Kayah, wbrew temu, co napisała bejotka, uważam że świat dzieli się na samouków i nieuków, dlatego polecam samodzielną naukę języka.
Napisałam na ten temat książkę, prowadzę stronę internetową www.soffa.pl z artykułami na temat samodzielnej nauki języków i zaręczam, że to działa no i jest albo zupełnie darmowe, albo kosztuje ułamek wydatku na szkoły językowe.

Co do tego, że język to komunikacja itd... to pokaż mi ile tej komunikacji masz na kursie w szkole.

Co do motywacji, to ostatnio zaczęłam nagrywać filmy video na ten temat na www.mistrznauki.pl

Pozdrawiam forumowiczów,
MArtyna
Re: nauka - tylko samodzielna
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
MartynaJacenko napisał:
Kayah, wbrew temu, co napisała bejotka, uważam że świat dzieli się na samouków i nieuków, dlatego polecam samodzielną naukę języka.
Napisałam na ten temat książkę, prowadzę stronę internetową www.soffa.pl z artykułami na temat samodzielnej nauki języków i zaręczam, że to działa no i jest albo zupełnie darmowe, albo kosztuje ułamek wydatku na szkoły językowe.

Co do tego, że język to komunikacja itd... to pokaż mi ile tej komunikacji masz na kursie w szkole.

Co do motywacji, to ostatnio zaczęłam nagrywać filmy video na ten temat na www.mistrznauki.pl

Pozdrawiam forumowiczów,
MArtyna

Pani Kayah,
Pani Martyno!

Zgadzam sie z opinią Pani Martyny,
wielokrotnie cytowałem ją na różnych forach, a ostatnio plecałem jej książkę.

Bogdan
wskazówki
Gość

Odpowiedz z cytatem
portale
Damian KA.
Gość

Odpowiedz z cytatem
coraz więcej jest w internecie portali do nauki języka, niektóre na zupelnie przyzwoitym poziomie. można się nauczyc jeśli się ma determinację i chce codziennie siadać do kompa. czasem mozna zrobic cwiczenie w kilka minut. mi ostatnio najbardziej sie spodobał English Attack http://pl.english-attack.com/ i busuu chociaz oba są różne i mają inne sposoby nauki. na busuu są bardziej tradycyjne, na English Attacku sa inetraktywne, wesołe - sa gry i teledyski.
pozdrawiam wszystkich chcących się nauczyć, bo wiem ze to nie jest latwe.
Kasiakasienka16
newbie

Odpowiedz z cytatem
bejotka napisał:
Samodzielna nauka języka, zwłaszcza bez pieniędzy jest bardzo trudna.

A ja się z tym absolutnie nie zgadzam. Znam ludzi którzy nawet podstaw języka japońskiego nauczyli się za pośrednictwem tylko i wyłącznie internetu.
Do autora tematu. Zacznij od podstawowego słownictwa, czasów present simple i countinuous. Potem będzie już z górki. Znając odpowiednią ilość słówek będziesz mógł wyłapywać słowa/zwroty spod lektora w filmach.
Ogólne : chcę się nauczyc języka
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach