Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Ogólne :.: jak skutecznie uczyć się angielskiego ?

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
jak skutecznie uczyć się angielskiego ?
Visitor
Gość

Odpowiedz z cytatem
Mam 16 lat i na prawde cieżko mi wchodzi nauka z języków obcych...nauczyciele wymagają abymy duzo rozmawiali po angielsku na lekcjach.tylkoz e ja nie potrafie......jak moge temu zaradzićććć!!!! prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!! jak skutecznie uczyc sie angielskiego!!!!!!!!!!??????????????
Google

Visitor
Gość

Odpowiedz z cytatem
Załatw sobie program do nauki slówek (np. Super Memo). 15-30 min. codziennego REGULARNEGO powtarzania i z każdym tygodniem/ miesiącem przybędzie ci wiedzy jeźeli chodzi o wyrazy. Do nauki gramatyki też są róźne programy a także niezawodne książki. Osobiście polecam te drugie z warunkiem takim że książka jest bardzo czytelna, ma dużo przykładów i jest jasna aby nie pozostawiać żadnych wątpliwości...
Visitor
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły ?
Gość

Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim musisz duzo powtarzac. Zaloz jakis zeszyt, wypisuj w nim wszystkie nowo poznane słówka, tłumacz je i duzo powtarzaj happy
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Berlitz radzi:

Ucz się 3 razy 30 minut dziennie, codziennie!, 7 razy w tygodniu, 52 tygodnie w roku, po 3 latach będziesz znał angielski.

Musisz uważnie słuchać lekcji, zadanie domowe odrabiać tego samego dnia, w którym zostało zadane, każdego dnia od lekcji do lekcji powtarzać materiał z ostatniej lekcji i kilku lekcji wcześniejszych.

Bardzo może Ci w tym pomóc program Supermemo. Poczytaj o nim na tym i na innych forach językowych.

Korzystaj z rozmówek językowych w formie drukowanej, na audiopłytach i z programem edukacyjnym np. "SuperMemo Rozmówki angielskie w miesiąc".
Nie sugeruj się tytułem, materiału w nim zawartego starczy na rok.

Ucząc sie rozmówek załóz sobie, że np. wybierasz się do jakiegos kraju pociągiem, wyszukaj w rozmówkach wszystko, co łączy się z podróżą pociągiem. Wykuj to na blachę. Później wyobraź sobie, że zgłodniałeś, poszukaj tematu "restauracja", potem "muzeum" itd, itd.

Najlepsze i najobszerniejsze rozmówki książkowe to"Rozmówki angielskie od A do Z" Wydawnictwa Felberg SJA.

Ostatnio zmieniony przez bejotka dnia Nie Mar 21, 2010 10:18 pm, w całości zmieniany 1 raz
Gość

Odpowiedz z cytatem
mozesz wyszperac kursy dla SAMOUKOW, one ucza dobrze, a jesli nie po opanowaniu slownictwa z ksiazki ukladaj sobie dialogi i zamieniaj role- sam ze soba rozmawiaj, mozesz wymieniac glosy rozmowcow- to najlepsza metoda; jak wykujesz slowka to one i tak Ci nic nie dadza bez MOWIENIA !!! A jeszcze lepiej pocwicz z kolega, a najlepiej z KOLEZANKA- nic tak nie dziala na zapamietywanie JAK PLEC PRZECIWNA!!!!
i jeszcze jedna rada ukladanie dialogow nie polega na ich pisaniu-najpierw, a potem mowieniu, MOW OD RAZU, a potem sobie zapisz I DUZO SLUCHAJ I POWTARZAJ za kaseta -jakakolwiek!!!! Pasjonuj sie brzmieniem języka, a dojdziesz do perfekcji!!!

PRZEDKA- nauczycielka z niemal 20 letnim stazem pracy, kierujaca sie METODYKA NAUCZANIA J. ANGIELSKIEGO- najpiekniejszego z j. obcych
PRZEDKA zaprasza na GG- dla potrzebujacych jej pomocy:
Gość

Odpowiedz z cytatem
nr GG- 8222426

pomagam za darmo tylko takim, kt. nie stac na korepetycje; ktorzy pragna sie uczyc, nie obibokom i leniom wykorzystujacym okazje, ze tj REAL BARGAIN

godziny popoludniowe

PRZEDKA
01Anja01
Gość

Odpowiedz z cytatem
Niedawno powstal nowy portal o kurach, egzaminach, certyfikatach. Mozna tam znalezc tez przeglad artykulow z serwisow edukacyjnych. cenbox.pl/blog
Gość

Odpowiedz z cytatem
hej mam na imię Ania i mam 12 lat ostatnio na j angielskim dużo mamy słowek jak ich szybko sie nauczyć odpiszcie proszeeeeeeeeee
jak uczyć się angielskiego - EffortlessEnglish.pl
hubert899
Gość

Odpowiedz z cytatem
Multum pytań jak, ile i czego się uczyć, jeżeli chodzi o angielski. Nauka słówek na klasówkę - wiem że nie da się inaczej ale 90% tak nauczonych słówek wyleci nam z głowy to jest pewne. Wszystkim moi znajomym i osobom które lubią angielski i uczą się go po to by go używac i cieszyć polecam kurs effortless english czyli bezwysiłkowy angielski. Zapraszam na stronę www.effortlessenglish.pl tam możecie się zapisać za darmo.

Nauka bez gramatyki brzmi dziwnie ale jest możliwa.
NIE DA SIĘ rozmawiać analizując język, jest zbyt dużo zasad gramatycznych by za każdym wybrać w głowię to jedną odpowiednią pasującą do styuacji. Mamy za mało czasy by tak robić i działać.

www.EffortlessEnglish.pl
www.EffortlessEnglish.pl
www.EffortlessEnglish.pl

Po darmowym kursie można kupić lekcje mp3 z pdfami za 97$ czyli 300 zł nie jest dużo jaki za obszernosc materiału i jakośc jaką dostaniecie. Cena to 5 spotkań z nativem w stolicy - wg mnie rozsądna cena i nie kosmosu.

Pozdrawiam
szybka nauka słówek, skuteczna i łatwa
worldofwords
Gość

Odpowiedz z cytatem
Zapraszamy na www.worldofwords.com.pl - to nowy serwis oferujący innowacyjny sposób nauki słówek siedmiu języków: angielskiego, niemieckiego, włoskiego, hiszpańskiego, francuskiego, rosyjskiego i polskiego dla obcokrajowców.
Spróbuj jak to działa, zapamiętasz aż 40 słów w 15 min - trwale i skutecznie! Zapraszamy!
kokosowa wyspa
Gość

Odpowiedz z cytatem
oprócz nauki słówek bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na:

1. słuchanie nagrań w danym języku, 30 min dziennie aby się osłuchać z charakterystycznymi dźwiękami
2. przepisywanie dowolnych tekstów - 1 strona zeszytu dziennie
3. czytanie na głos przez 15 min. dziennie; nie ważne co, byleby na głos.

Pozdrawiam i życzę sukcesów
Kokosowa Wyspa - kursy językowe dla dzieci
Bilinski
Gość

Odpowiedz z cytatem
Jeśli nie stać cię na lekcje prywatne u dobrego native'a lub na kursy językowe, to pozostają książki. Piszesz, że masz kłopoty z mówieniem. Ostatnio w Krakowie ukazała się świetna pomoc do konwersacji napisana przez native'a pochodzenia polskiego pt. First Idioms First. Wydawnictwo nazywa się Octotext Books. Ta książka naprawdę zaoszczędzi ci dużo czasu, bo podaje tylko te idiomy, które rzeczywiscie są najbardziej potrzebne (z tłumaczeniami polskimi) i jest specjalnie drukowana dla wzrokowców.
GrzegorzS
Gość

Odpowiedz z cytatem
W wolnym czasie warto słuchać różnego rodzaju kursów na mp3.

Polecam wszystkim, bo ich podstawowa zaletą jest to, ze można ich słuchać
(wgrywając wcześniej na komórkę lub odtwarzacz mp3)
w dowolnym momencie i podczas codziennych czynności
np. podczas drogi do szkoły, pracy, porannych ćwiczeń, podczas spaceru z psem itd.

Każdą chwilę, którą marnujesz np na staniu w korkach wykorzystujesz wtedy na naukę i przyswajanie słownictwa ze słuchu.

Jeśli chodzi bardziej o rozmowę w języku angielskim to najlepsze do tego będą konwersacje.
(dostępne w każdym poziomie zaawansowania)

Osoby które dopiero zaczynają naukę to najlepsze będą kursy podstawowe dla początkujących,
gdzie znajdują się nie tylko lekcje podstawowych słówek, zdań ale również ćwiczenia gramatyczne.

Dla mnie jest to wyjątkowo skuteczna i praktyczna forma nauki dlatego szczerze ją polecam.
Kiedy masz czas na naukę to warto korzystać z porad poprzedników,
a podczas codziennych obowiązków korzystajcie z kursów mp3.

Ps. Gdyby ktoś szukał takich kursów to jeszcze jedna uwaga.
Nie watro kupować ich na płytach CD dlaczego...??

- Dodatkowe koszty wysyłki
- Długi czas oczekiwania na kurs (każdy wie jak pracuje czasem poczta polska)
- Problemy z późniejszą konwersją z audio do plików mp3
(w druga stronę już nie ma takich problemów)

Dużo wygodniej jest zamówić kurs w postaci plików mp3.

Takie kursy znajdziecie tutaj - Angielski na MP3
Serwis w którym zakupiłem już kilka kursów dla siebie i znajomych,
zawsze otrzymałem je najpóźniej 5 minut po opłaceniu zamówienia
prosto na komputer w wygodnych i praktycznych plikach mp3 z każdą lekcją.
Stąd szczerze polecam zainteresowanym.

Pozdrawiam Grzegorz...
aaaaaaaania
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ktoś już wspomniał o SuperMemo i ja też mogę to polecić - program komputerowy po prostu motywuje cię do tego żeby codziennie usiąść i przećwiczyć. I w sumie to taka nauka jest całkiem fajna, nie to co nudne ślęczenie przy książkach... happy Polecam!
gamcod
Gość

Odpowiedz z cytatem
Cześć, super forum mruga

Bardzo polecam wszystkim zapoznać się z technikami szybkiej nauki. Sam jakiś czas temu się o nich dowiedziałem (tutaj mogę polecić darmowy kurs: http://www.uczsieszybko.pl

) i po prostu jestem zachwycony! Taka oszczędność czasu ;]

Mówiąc w wieeelkim skrócie polega na zaprzęgnięciu do tego wyobraźni, czyli tego jak jest zbudowany mózg. Przez to że nie działamy przeciwnie do naturalnego sposobu uczenia

się, co ma miejsce w czasie mechanicznego powtarzania, czyli kucia, jest to tak skuteczne. Przykładem są dzieci uczące się języków lepiej i szybciej niż dorośli,

inteligentni ludzie.

Pokażę wam skuteczność tych metod.

Spróbuj zapamiętać w czasie nie większym niż 30 sekund tę listę rzeczowników:

Słoń
Deskorolka
Samochód
Ogórek
Żyrafa
Czajnik
Trąbka
Mysz
Lód
Wazon
Statek kosmiczny
Monitor
Siekiera
Małpa
Słuchawki

W klasyczny sposób jest to baaardzo trudne. Na szczęście nie musisz już korzystać z klasycznych sposobów, bo zaraz Ci pokażę esencję technik błyskawicznego zapamiętywania.

Otóż musisz skojarzyć każdy element ze sobą w jak najbardziej obrazowy i "żywy sposób".
Podam przykład. 2 pierwsze: słoń i deskorolka:

Stojący na 2 łapach słoń w dresiarskiej czapce i okularach, jedzie na deskorolce. Wygląda jak rasowy cwaniak.

Może trochę śmieszne się to wydaje, ale właśnie o to chodzi, takie rzeczy zostają w pamięci ;]

To samo robimy dalej, czyli teraz deskorolka i samochód.

Deskorolka wielkości samochodu pędzi po autostradzie i nagle zmienia się w lśniące ferrari.

Istotne jest abyś każde te skojarzenie "oglądnął" w swojej wyobraźni i żeby było jak najbardziej niedorzeczne. I robimy tak dla każdego kolejnego wyrazu. Pamiętaj że to

skojarzenie nie ma być długie - niech będzie to pierwsze co przyjdzie Ci na myśl. Wymyślenie i ujrzenie każdego nie powinno Ci zająć więcej niż 3 sekundy.

Opis może wydawać się trochę dziwny, ale zrób to samemu dla tych 15 słówek - będziesz wręcz zadziwiony skutecznością - gwarantuję mruga

Oczywiście tak nie zapamiętasz definicji, słówek czy prawa rzymskiego, ale jest to swego rodzaju fundament pod inne techniki, które do tych i innych informacji służą.
Np. Do błyskawicznego uczenia się języków obcych.

Polecam zainteresować się tymi metodami - wielka oszczędność czasu
Andzia...
Gość

Odpowiedz z cytatem
Nabyłam angielski kurs podstawowy o którym powyżej pisał GrzegorzS - szczerze polecam bardzo wygodna forma nauki, profesjonalni lektorzy, niska cena jak na takie kursy i jak dla mnie bardzo skuteczny...
Jeśli ktoś ma pytania chętnie pomogę... Pozdrawiam
Kamollo
Gość

Odpowiedz z cytatem
kupiłam lekcje Original EE lessons po darmowym kursie na http://www.effortlessenglish.pl lekcją są super, choć nie są tanie 97$. Tak jak kolega wyżej pisał gdzieś tam o tym kursie... Polecam
anglik...
Gość

Odpowiedz z cytatem
Znalazłem Konwersacje dla początkujących (AudioKurs) za 50% ceny!
Promocja kończy się za dwa dni... - Szczegóły na stronie: ANGIELSKI w Promocji (do 07.04.2010)
Elaska
Gość

Odpowiedz z cytatem
Bardzo Ci pomoże nowa książka pt. First Idioms First!:

http://octotext.com/
Re: jak skutecznie uczyć się angielskiego ?
Przemo1203
Gość

Odpowiedz z cytatem
Visitor napisał:
Mam 16 lat i na prawde cieżko mi wchodzi nauka z języków obcych...nauczyciele wymagają abymy duzo rozmawiali po angielsku na lekcjach.tylkoz e ja nie potrafie......jak moge temu zaradzićććć!!!! prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!! jak skutecznie uczyc sie angielskiego!!!!!!!!!!??????????????

Spróbuj nauki w stanie relaksu. Tam jest dołączone również nagranie z afirmacjami do koncentracji i skupienia na nauce języka. Można dzięki temu przełamać blokady w uczeniu się i mówieniu.
www.angielskinadopingu.pl
Re: jak skutecznie uczyć się angielskiego ?
bejotka
fellow

Odpowiedz z cytatem
Visitor napisał:

Pamiętaj też, że języka należy uczyć sie na głos, jeśli chcesz nauczyć się mówić, musisz każde ćwiczenie powtarzać głośno i wyraźnie, tak długo aż będziesz mówił bez zastanawiania się prawie po angielsku.
tempurama
Gość

Odpowiedz z cytatem
temat wałkowany już wielokrotnie nie tylko na tym, ale na wszystkich chyba forach językowych.

Złotej metody nie ma. Najlepszy wydaje się skok na głęboką wode i wyjazd za granicę. Jeśli nie jest to możliwe, to trzeba dbać o jak największą styczność z językiem: książki, gazety, filmy - to powinno powiększyć zasób słownictwa. Aby dobrze mówić, trzeba to ćwiczyć. Najlepiej z native speakerem. teraz nie stanowi to problemu bo są szkoły angielskiego on-line gdzie konwersacje z native speakerami przeprowadza się przez Skype.

Teraz w szkole: http://www.english-by-phone.pl/ możesz zapisać się na próbną lekcję testową i wypróbować sobie, czy system taki Ci odpowiada. taka próba może okazać się bardzo pomocna happy
nauka angielskiego
marcini
newbie

Odpowiedz z cytatem
Witam mi samodzielna nauka jakoś nie wychodzi (za mało motywacji mam chyba) więc szukam jakiegoś dobrego kursu
angielskiego. Może znacie jakiś sprawdzony kurs. Na forach można znaleźć sporo pozytywnych opinii o kursie:
http://www.kurs-jezyka-angielskiego.com
jakie jest wasze zdanie ???
Meleks
Gość

Odpowiedz z cytatem
Nie ma jak lekcje u dobrego native'a! Na dłuższą metę wychodzi taniej niż wszystkie te cudowne metody i kursy. Tanie mięso psy jedzą.
reset
Gość

Odpowiedz z cytatem
Uważałbym z opiniami w internecie. Jestem zwolennikiem podejścia: spróbuj sam! Wiem na przykład, że konwersacje z native speakerem możesz sobie za darmo wypróbować tutaj: http://www.english-by-phone.pl/registration.php
lektor12
Gość

Odpowiedz z cytatem
Należy wybrać dobrą szkołę językową, gdzie aspekt gramatyczny będzie równoważony konwersacjami, pracowałem w kilku szkołach angielskiego w Warszawie. Zdecydowanie mogę polecić Archibald, Wsc, profi -lingua, tfls , EnGLisH FOR You, Angloschool. Nie zapisujcie się do szkół które dopiero co powstały. Takie placówki powstają i zaraz się zamykają
JadwiniAka
Gość

Odpowiedz z cytatem
dzięki za cenne wskazówki. Teraz przez kilka najbliższych miesięcy jestem skazana na siedzenie w domu (stan błogosławiony mruga ) i właśnie pomyślałam o tym, żeby wrócić do angielskiego. taka szkoła on-lina jak piszecie, byłaby ciekawym rozwiązaniem. Po takim wprowadzeniu i odświeżeniu mogłabym pomyśleć potem o jakimś kursie i podniesieniu kwalifikacji (w pracy się zdziwią, jak mam wróci ze znajomością języka lol)
english...
greenhorn

Odpowiedz z cytatem
JadwiniAka napisał:
dzięki za cenne wskazówki. Teraz przez kilka najbliższych miesięcy jestem skazana na siedzenie w domu (stan błogosławiony mruga ) i właśnie pomyślałam o tym, żeby wrócić do angielskiego. taka szkoła on-lina jak piszecie, byłaby ciekawym rozwiązaniem. Po takim wprowadzeniu i odświeżeniu mogłabym pomyśleć potem o jakimś kursie i podniesieniu kwalifikacji (w pracy się zdziwią, jak mam wróci ze znajomością języka lol)

JadwiniAka - do najlepszych portali gdzie możesz uczyć się angielskiego przez internet należy niewątpliwie - eTUTOR według autorów zastosowane w nim metody przyswajania słówek oraz metodyka powtórek pozwalają opanować angielski 2x szybciej niż w tradycyjny sposób. Potwierdzają to opinie osób korzystających z tej platformy, więc spróbuj bo myślę, że to coś dla Ciebie...
trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć
jolamac2
Gość

Odpowiedz z cytatem
regularne ćwiczenie umiejętności językowych jest najlepszym i najskuteczniejszym sposobem nauki języka. Polecam stronę English-Attack, na której można ćwiczyć bez ograniczeń oraz nawiązać kontakt z osobami posługującymi się ang. na codzień
JadwiniAka
Gość

Odpowiedz z cytatem
Nie zależy mi stricte na nauce ang, bardziej na przywróceniu go do stanu używalności, coś tam kiedyś umiałam. Zapisałam się na darmową konwersację w szkole on-line i poszło mi bardzo spoko, chyba zapiszę się do nich na pakiet próbny...
Ewelina76
Gość

Odpowiedz z cytatem
Chciałabym podziękować za informację o książce First Idioms First, o której nigdy bym nie słyszała bez tego forum i której na razie nie jest łatwo kupić w księgarniach. Miałam tę książkę podczas dwumiesięcznego pobytu u znajomych w Anglii i muszę powiedzieć, że raz po raz okazywało się, że ta selekcja zwrotów jest naprawdę świetna. Wielki szacun dla polonijnego autora!
Gość

Odpowiedz z cytatem
hmm może jakaś dobra szkoła, np tfls, według mnie taka nauka jest rozsądna
English For You i Tfls
kajetanek23
Gość

Odpowiedz z cytatem
TFLs, English For You to dla mnie sprawdzone szkoły w Warszawie, Tfls ma przewagę, gdyż oferuje bardzo wiele języków, natomiast English For You specjalizuje się w angielskim.
english attack
daria02.12
Gość

Odpowiedz z cytatem
ja też poleciłabym http://pl.english-attack.com/, można szybko sobie język odświeżyć i to w przyjemny sposób. no ale kursu w szkole języka na pewno nie zastąpi.
hawelka
Gość

Odpowiedz z cytatem
Każdy chwali to, z czego sam korzysta - moim zdaniem to dowód na to, że jeśli się chce, to wszędzie można nauczyć się języka. Najważniejsza jest dobra wola, systematyka i samozaparcie.
-----
szkola angielskiego przez Skype
dużo w temacie szybkiej nauki języka...
MartynaJacenko
newbie

Odpowiedz z cytatem
Drogi Gościu, który zacząłeś ten wątek,....
Na temat jak szybko i skutecznie nauczyć się języka to ja książkę napisałam happy
Ale żeby nie było że reklama, dodam że wcale nie musisz jej kupować, bo spore fragmenty zamieściłam na mojej stronie internetowej (adres w stopce)

Chętnie bym napisała coś bardziej szczegółowo, ale tak ogólnie sformułowane pytanie to temat rzeka happy

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów,

Martyna Jacenko
poprawka do postu wyżej
MartynaJacenko
newbie

Odpowiedz z cytatem
Stopka się nie pojawiła we wpisie, więc daję tu adres mojej strony:
www.soffa.pl
Gość

Odpowiedz z cytatem
Załatw sobie program do nauki slówek (np. Super Memo). 15-30 min. codziennego REGULARNEGO powtarzania i z każdym tygodniem/ miesiącem przybędzie ci wiedzy jeźeli chodzi o wyrazy. Do nauki gramatyki też są róźne programy a także niezawodne książki. Osobiście polecam te drugie z warunkiem takim że książka jest bardzo czytelna, ma dużo przykładów i jest jasna aby nie pozostawiać żadnych wątpliwości...fabric blindsmemory foam mattress topperps3 jailbreak
Kasiakasienka16
newbie

Odpowiedz z cytatem
Próbowałaś kiedyś fiszek? Może powinnaś tego spróbować. Wiem, że często osoby które mają problem z nauką języka często pomagają sobie tym sposobem. Słówka kojarzone z obrazkami dużo szybciej wchodzą w głowę.
Spróbuj na przykład tego:

fiszki angielskie
Mirabelka11
Gość

Odpowiedz z cytatem
Mnie baaardzooo pomogły rozmowy na skype ze znajomymi zza granicy, poznanymi na wymianie. Obowiązkowo polecam czytanie książek w oryginale. Jak fabuła jest jeszcze trochę pogmatwana, wciąga niesamowicie happy Kursy, gdzie masz w miarę stały kontakt z językiem, też pomagają. Chodziłam na takie do speak up. Polecam happy
Gość

Odpowiedz z cytatem
Świetnymi materiałami do nauki słówek języka angielskiego są Fiszki Mp3, które z szczerze polecam każdemu.
http://www.wp3.pl/angielski_fiszki_mp3/ - Sam uczę się przy ich pomocy i wyniki mam świetne... Polecam
Ogólne : jak skutecznie uczyć się angielskiego ?
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach