mam pytanie czy jeżeli pójdę na zastępstwo na pół roku jako nauczyciel angielskiego to czy książkę z której będę uczyć wybieram ja czy kontynuuje książkę z której korzystał poprzedni nauczyciel??
to samo pytanie odnośnie programu nauczania, czy mam go układać ja czy będę uczyć wg programu nauczyciela którego zastępuje??
Google
Wysłany:
odnośnie zastępstwa
anglistka^
Gość
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 12:29 am
Zapewne w szkole, w której chcesz pracować na zastępstwie są jeszcze inni angliści więc najlepiej zapytać ich z jakiej książki uczą. Zasada ogólna jest taka, że uczy się z tego podręcznika, który został wcześniej wybrany. Nie wiem jak jest w szkołach na innym etapie edukacyjnym (np. w podstawówce czy szkole średniej), ale w gimnazjum zasada jest taka - wybiera się konkretny tytuł podrecznika na kolejne 3 lata (czyli przez całe gimnazjum). Myślę jednak, że niezaleznie gdzie będziesz uczyć kontynuujesz pracę osoby, którą zastępujesz (tak przynajmniej jest u mnie w pracy).
P.S. W roku szkolnym 2009/2010 wchodzi w życie Nowa Podstawa Programowa obejmująca przedszkola, szkoły podstawowe i gimnazja, która narzuca dostosowanie do niej podręczników szkolnych (nowe lub stare, ale odpowiednio zmodyfikowane) więc może się okazać, że od nowego roku nastąpi zmiana dotychczasowego podręcznika i tym samym programu nauczania. Informacje na temat NPP znajdziesz na www.reformaprogramowa.men.gov.pl
Gość
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 2:41 pm
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zarobków?
nie mam doświadczenia w nauczaniu i jeszcze nie odbyłam stażu, chciałabym wiedzieć czy zarobki będą porównywalne do tych jakie otrzymują nauczyciele stażyści??
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 6:21 pm
Jeśli zaczynasz uczyć w szkole to jesteś nauczycielem stażystą, nie ma innej opcji, każdy zaczyna od stażysty.
Gość
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 9:27 pm
rozumiem ale podobno jeśli idzie się na zastępstwo to nie liczy się tego jako staż
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 9:43 pm
No to może inaczej, nauczycielem stażystą jesteś "z urzędu" zaczynając pracę w szkole, obojętnie czy na zastępstwie czy nie i obojętnie kiedy Cię do pracy przyjmą (początek roku, środek roku itp.). Natomiast staż robisz na nauczyciela kontraktowego i musi trwać cały rok więc jeśli nie jesteś zatrudniona od początku roku szkolnego to staż Ci przepada, po prostu będziesz 2 lata stażystą (1 rok, który Ci przepadł i 1 rok, w którym będziesz robiła staż na kontraktowego, razem 2 lata jako stażysta). Żeby zrobić staż na kontraktowego musisz przepracować pełny rok (obojętnie czy na zastępstwie czy nie, ale nie później niż 14 dni od rozpoczęcia roku szkolnego). Teraz rozumiesz?
Gość
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 10:31 pm
rozumiem, dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Re: jak to jest na zastepstwie??
bejotka
fellow
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 10:44 am
Anonymous napisał:
mam pytanie czy jeżeli pójdę na zastępstwo na pół roku jako nauczyciel angielskiego to czy książkę z której będę uczyć wybieram ja czy kontynuuje książkę z której korzystał poprzedni nauczyciel??
Twoje pytanie uważam za bardzo dziwne. Uczeń powinien mieć ten samo podręcznik od pierwszej do ostatniej klasy szkoły (myślę oczywiście o poziomie szkoły: podstawowa, gimnazjum i liceum). Jak można uczniowi robić mętlik i co semestr uczyć go z innego podręcznika. Poza tym liczą się też koszty. Rodzice zapłacili za podręczniki na początku roku i nie wolno wymagać od nich, żeby po semestrze kupowali następny. To samo dotyczy programów nauczania. Moim zdaniem program nauczania można zmieniać tylko dla nowych roczników uczniów. Oczywiście to jest moje prywatne zdanie, kolejni ministrowie sądzą, że jeśli niczego nie zmieną to elektorat ich partii uzna, że nie pracują.
Ogólne : jak to jest na zastepstwie??
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1