Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Studia językowe :.: rozmowa kwalifikacyjna - mgr uzup. na uś

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
rozmowa kwalifikacyjna - mgr uzup. na uś
Visitor
Gość

Odpowiedz z cytatem
wybieram sie na UŚ na filologię mgr uzup.(zaocznie), chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna, pod jakim kątem się przygotowywać? wiem, że rozmowa ma dotyczyć przyszłej pracy mgr, ale czy faktycznie tak jest? czy wystarczy wykazac się znajomością wybranej dziedziny, czy można się spodziewać wszystkiego?
Google

Visitor
Gość

Odpowiedz z cytatem
A studiuwalas wczesniej na us czy z jakiegos koledżu startujesz?
xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Odpowiedz z cytatem
ira23
newbie

Odpowiedz z cytatem
Należy mieć przygotowany wstępny temat i zarys pracy - ale nie warto przygotowywać sobie żadnych prezentacji i ryć na pamięć tego co się chce powiedzieć - bo i tak komisja zarzuci cię serią swoich pytań - ja zdawałam z metodyki i powiedziałam tylko temat - happy)) a później panie przystąpiły do ataku ze swoimi pytaniami:))) było 5 pań metodyczek w komisji:)) pytania z rodzaju upierdliwych:)
ale na studia zaoczne przyjmują większość kandydatów także nie ma sięczym martwić
xeo

Odpowiedz z cytatem
Przygotowanym należy być pod względem planu/pomysłu pracy magisterskiej + wiedza ogólna nie zaszkodzi + poprawna angielszczyzna + improwizacja.
Goscia
Gość

Odpowiedz z cytatem
Zależy na jaki kierunek chcesz zdawać. Akurat ja podchodziłam do kultury i literatury, więc należało się przygotować nie tylko ze swojej przyszłej pracy mgr, ale także- najlepiej z całej epoki, której dotyczy praca. Podobnie, jak ira23, zdążyłam powiedzieć tylko tytuł pracy i uzasadnienie a cała reszta to były pytania komisji happy Dobrze jest być oczytanym i wybrać jakiś niebanalny temat, bo to przykuwa uwagę. Ja się dostałam, Tobie życzę powodzenia!
GosiaR
Gość

Odpowiedz z cytatem
dokladnie: czyli np jak zdajesz na kult i lit to z lit musisz wykazac sie wiedza ogolna, gdyz panie z komisji lubia zapytac o danego pisarza, ktory nie ma nic wspolnego z tematem twojej pracy mgr
Gość

Odpowiedz z cytatem
Witam, tez czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna na US, chcialbym sie dostac na kierunek kultura-media-translacja, dzienne, II stopnia. Rozumiem ze na rozmowe trzeba przygotowac sie z przyszlej pracy magisterskiej, moje pytanie brzmi czy tylko ustnie, czy tez trzeba przedstawic im jakis konspekt, zarys na papierze, z wydrukowana wstepna bibliografia? Ogolnie czy mam przyniesc ze soba jakies plany w wiazanej teczce czy wystarczy wszystko wyjasnic komisji w rozmowie bez prezentowania materialu? Chce sie jak najlepiej przygotowac, z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdr.
agygygy
Gość

Odpowiedz z cytatem
zdaje w tym roku na US na kierunek filologii angielskiej Kultura-Media-Translacja zaoczne niestacjonarne. Czego moge spodziewac sie na rozmowie kwalifikacyjnej. O jezyk angielski sie nie martwie, ale gorzej z wiedza czy dana praca. Czy juz musze wiedziec o czym chce pisac i wykazac bibliografie? Moge oczekiwac pytania odnosnie kultury lub literatury angielskiej? Wracam do edukacji po kilku latach i jestem w ogolnie przerazona...
xeo

Odpowiedz z cytatem
Na rozmowę kwalifikacyjną trzeba przyjść z gotowym pomysłem na pracę magisterską. Mówiąc krótko trzeba mieć plan przyszłej pracy w głowie + wiedzę z zakresu pracy magisterskiej (żeby nie wyszło, że piszemy o czymś o czym nie mamy pojęcia) + jakąś tam wiedzę ogólną z dziedziny, z której się pisze pracę + poprawna angielszczyzna. Pomysł na pracę magisterską prezentuje się komisji. Czasem przy składaniu papierów wymagają dołączenia planu przyszłej pracy magisterskiej (lub opisu pomysłu).
Żbik
Gość

Odpowiedz z cytatem
Domyślam się, że założyciel tematu już od kilku lat jest dumnym magistrem tegoż pięknego języka :-) Ja jednak jeszcze chciałbym odkopać ten temat i dowiedzieć się od (być może wciąż tu obecnych) byłych kandydatów o CZAS trwania rozmowy kwalifikacyjnej na studia II stopnia (mówimy o USiu) oraz o szczegółowość pytań, ich ilość, czy są wrednie skonstruowane... i czy komisja wciąż liczy sobie cały pluton doktorów :-) Czy kandydaci z innych uczelni mają na starcie pod górkę? Kierunek - kultura-media-
translacja.

Thanks from the mountain! ^^
kot16
newbie

Odpowiedz z cytatem
Ja tez bede aplikować na 2 kierunki na zaoczne, tłumaczeniowy i nauczycielski. Prosze powiedzcie czy pytania z zakresu translacji daj trudne czy ogolne bardziej?
adriennes
newbie

Odpowiedz z cytatem
Też aplikuję na translatorykę i trochę obawiam się rozmowy kwalifikacyjnej. Opinie są różne - łatwo, ciężko, każdy powie inaczej, bo to podobno zależy od szczęścia do komisji. Ale ja i tak będę się stresować mruga Żbik, kot16 - a z czego wy się przygotowujecie, oprócz tematu przyszłej pracy magisterskiej i materiałów do niej? Kiedy macie rozmowy? Ja mam 09.09.
Żbik
Gość

Odpowiedz z cytatem
A ja mam 08.09 :-D Z czego się przygotowuję... hm... No oprócz tematyki pracy mgr to dobrze sobie powtórzyć cały okres w literaturze, który wiąże się z Twoją pracą (jeżeli w ogóle bierzesz literaturkę). Jak będę po rozmowie to Ci napiszę jak było ;-) Po za tym tak jak wspomniałaś, dobrze jest być zorientowanym w swoich źródłach i mieć jakiś pomysł na tą swoją pracę (żeby nie świecić przed komisją oczami). A czy ktoś się orientuje ile trwa ta rozmowa? 5 - 10 - 20 minut?
gość11
Gość

Odpowiedz z cytatem
hej:) ja też zdaje na translatorykę i nie mam pojęcia czego się spodziewać. Macie pomysły dotyczące tłumaczeń pisemnych? boje się że mnie zabiją jakimś pytaniem;/
adriennes
newbie

Odpowiedz z cytatem
Żbik - na szczęście nie biorę literatury, ja muszę przygotować się z teorii przekładu happy czekam w takim razie na info jak poszła Ci rozmowa! powodzenia!
gość11 - co masz na myśli z tymi tłumaczeniami pisemnymi? i kiedy masz rozmowę? teoria przekładu wyuczona? mruga
składaliście w ogóle papiery na jakieś inne uczelnie? aha, i jaki tryb studiów wybraliście - dzienny czy zaoczny? bo myślę, że to też robi sporą różnicę w kwestii kwalifikacji?
gość11
Gość

Odpowiedz z cytatem
chodziło mi o to czy pomysły na waszą pracę mgr dotyczą przekładu pisemnego. Jak mam się przygotować z teorii przekładu? To też jest wymagane? myślałam że tylko rozmowa o pracy mgr... czego Wy sie uczycie? ja zdaje na zaoczne.
adriennes
newbie

Odpowiedz z cytatem
z tą teorią przekładu oczywiście żartuję, ja mam zamiar powtórzyć zagadnienia, które będą ewentualnie pasować do tematu mojej pracy... chciałabym pisać o audiovisual translation (subtitling), więc ten pomysł przedstawię komisji. No i ja też na zaoczne happy
go%u015B%u010711
Gość

Odpowiedz z cytatem
no już się przestraszyłam:) ja mam rozmowę w czwartek o 15, składałam też na jezyki specjalistyczne czy jakos tak, ale to chyba jest ten sam egzamin? na inne uczelnie nie skladalam, jeszcze na kultura-media-translacja ale nie jestem przekonana wiec nie wiem czy pojde na egzamin w ogole. A gdzie wczesniej studiowaliscie? i czy skladaliscie jeszcze gdzies?
adriennes
newbie

Odpowiedz z cytatem
to w takim razie będę czekać na jakieś info odnośnie rozmowy też i od Ciebie, bo ja mam w piątek happy ja składałam tylko na translatorykę w Sosnowcu, wcześniej studiowałam u siebie, czyli w Kielcach happy
gosc 11
Gość

Odpowiedz z cytatem
i nie boisz się co będzie jak się nie dostaniesz? Też najbardziej chciałabym a translatoryke... to bedziesz dojezdzac jesli sie dostaniesz?
adriennes
newbie

Odpowiedz z cytatem
wiadomo, że bardzo chciałabym się dostać, ale też nie rzucę się pod pociąg jak się nie uda. a jeśli jednak się uda, to tak, będę dojeżdżać, bo u siebie mam pracę w tygodniu itp. Wszystko okaże się już za tydzień, więc wtedy będzie można snuć plany na przyszłość mruga a Ty gdzie wcześniej studiowałaś?
Żbik
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ok, tak jak obiecałem piszę posta po zakończonej rozmowie :-)

Wrażenia? Atmosfera pozytywna, komisja miła, uśmiechnięta, nawiązuje kontakt ze studentem. Tak było przynajmniej na literaturze - na metodyce podobno pogrom. Co kto wychodził to nie był zadowolony, pomimo swojego przygotowania.
1. Czas trwania - 5 do 7 minut (nikt nie był dłużej, ale też nie krócej).
2. Słownictwo - średnio-zaawansowane, ale nie panikuj! Jak sobie radziłeś/aś na studiach 1szego stopnia, to od strony językowej rozmowa nie będzie dla Ciebie problemem. Jak widzą, że czegoś nie rozumiesz, to tłumaczą (np. swoje pytanie) okrężną drogą. Mi się tak nie przytrafiło, ale dziewczyna zdająca wcześniej tak mi właśnie powiedziała.
3. Pytania nie są wredne. Masz duże pole do popisu. Jak pytanie Ci nie siądzie to próbuj z niego zboczyć, mówiąc to co chcesz powiedzieć (staraj się jednak jakoś nawiązać do "niesiadniętego" pytania egzaminatora).
4. Powiedz o swojej pracy jakąś ciekawostkę :-) Niech egzaminator się uśmiechnie, a Ty za to zyskasz przychylność.

Może to zabrzmi banalnie, ale na prawdę nie powinniście się denerwować. Przygotujcie się tak jak umiecie najlepiej, z pracy i bibliografii. Ale bez przesady - komisja nie ma czasu (a i pewnie ochoty) na wertowanie Was stosem szczegółowych pytań. No chyba, że idziecie na metodykę :-)
adriennes
newbie

Odpowiedz z cytatem
dzięki za info, ja dopiero jutro, więc wypowiedzieć się nie mogę.
literatura to nie translatoryka, ale czy mógłbyś podać jakieś przykładowe pytania? nawiązywali tylko do tematu Twojej pracy, czy pytania dotyczyły też czegoś zupełnie innego? no i w jakim stopniu Ty byłeś przygotowany ze swoją magisterką?
uff... całe szczęście, że ja nie na metodykę!
Żbik
Gość

Odpowiedz z cytatem
Pytania dotyczyły wyłącznie pracy i były całkiem ogólne - ja dodawałem szczegóły, te, które uważałem za warte wspomnienia. Z tego co widziałem, to z translatoryki ludzie wychodzili również uśmiechnięci :-) W przeciwieństwie do drzwi po lewej, drzwi metodyczek... W ogóle z tego co czytam, to ludzie, którzy narzekają na trudność tej rozmowy to wyłącznie metodyści. Po za tym mnóstwo ludzi nie przyszło w ogóle, co znaczy nie mniej, nie więcej, niż to, że zrezygnowali.
Przykłady pytań:
- dlaczego wybrałeś ten temat?
- wyjaśnij, co i dlaczego chcesz zawrzeć w poszczególnych rozdziałach i podrozdziałąch
- czy ktoś poruszał już Twój temat (mówisz, że tak - to pytają czy się z nimi zgadzasz czy nie, itp)
- dlaczego kwestię X chcesz rozpatrzyć od tej strony a nie od innej

JEŻELI NIE ZNASZ JAKIEGOŚ ŹRÓDŁA, A ZACZNIESZ O NIM MÓWIĆ - ONI TO WYŁAPIĄ!!! JEŻELI NIE ZNASZ JAKIEJŚ KSIĄŻKI TO NIE UDAWAJ, ŻE JĄ ZNASZ BO TO BĘDZIE MIAŁO OPŁAKANE KONSEKWENCJE. To tak tylko ku przestrodze.

Aha, no i na rozluźnienie pytanie o Twoje hobby :-) (7 osób na 10 je ma, przynajmniej dzisiaj miało ;-)
Gość

Odpowiedz z cytatem
a jak wyglądał Twój konspekt, jeśli można wiedzieć?
Hayai
newbie

Odpowiedz z cytatem
Ja miałam wątpliwą przyjemność być na metodyce.
Dziewczyna przede mną wyszła uśmiechnięta - nie dziwię się, temat miała ciekawy happy
Mój nie był zbyt oryginalny...
Zostałam przetrzepana z wiedzy o uczeniu się i nauczaniu.
Każdy najmniejszy błąd językowy został wyłapany.
Jedna Pani była tak naprawdę miła i cały czas uśmiechnięta.
Druga zrobiła mi serię ostrych pytań i chciała mnie zabić wzrokiem.
Trzecia siedziała jakby za karę i wnioskując po jej mimice znudzenie z niej wyciekało...
Z pięciu osób umówionych na moją godzinę przyszły tylko 2.
Mam nadzieję, że to znaczy, iż jednak mnie przyjmą ;]
drsbk992
Gość

Odpowiedz z cytatem
Czy orientuje się ktoś z Was czy jest to możliwe, aby na 2 kierunki (kultura-media-translacja oraz kultura i literatura angielskiego obszaru językowego) przeprowadzana byłaby jedna rozmowa kwalifikacyjna? Otrzymałam informację, że obie rozmowy będą o tym samym czasie, w tej samej sali. Czy to możliwe, czy wystąpiła jakaś pomyłka?
Żbik
Gość

Odpowiedz z cytatem
Tak - rozmowa jest jedna, pod warunkiem, że dotyczy literatury. Jeżeli na K-M-T zapisujesz się na literaturę, a na 2gim kierunku na językoznawstwo to będziesz miała 2 rozmowy.
Studia językowe : rozmowa kwalifikacyjna - mgr uzup. na uś
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach