Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Matura :.: samodzielna nauka - matura rozszerzona

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
samodzielna nauka - matura rozszerzona
mks_m
Gość

Odpowiedz z cytatem
witam wszystkich happy

sytuacja: jestem w drugiej klasie liceum, poziom angielskiego jest marny, nauczyciel niewymagający, podręcznik 'upstream - upper intermediate' z którego mi się źle uczy no i.. no i jest on do FCE. na dzień dzisiejszy wiem, że raczej z maturą rozszerzoną sobie nie poradzę w stopniu dla mnie zadawalającym, głównie z powodu dotychczasowego pójścia na łatwiznę i olewania sobie przedmiotu. czas na zmiany mruga
cel: matura rozszerzona z angielskiego - samodzielna nauka. korepetycje&szkoły językowe - ostateczność. narazie chce się zmotywować do samodzielnej pracy.
pytanie do was: jaki podręcznik będzie najlepszy? myślałam o 'matura success advance'. ale totalnie się na tym nie znam, a chcę coś co byłoby OK mruga do matury rozszerzonej&samodzielnej pracy. cena nie gra roli, byleby całość materiału była tam zawarta;)
Google

mistrzunio
Gość

Odpowiedz z cytatem
Masz dużo czasu. Ja się od niedawna zacząłem uczyć na maturę rozszerzoną a już za miesiąc matura lol
Gość

Odpowiedz z cytatem
ja tez zaczelam sie uczyc niedawno, moja sorka kseruje mi zadania z roznych ksiazek bo jedna sprawy nie zalatwi happy
matura rozszerzona jakie podręczniki
karolina_22222
Gość

Odpowiedz z cytatem
jestem w tej samej sytuacji co mks_m i szczerze mówiąc tez się zastanawiam nad jakimiś super podręcznikami, ale narazie ćwiczę z " Język Angielski repetytorium gramatyki z ćwiczeniami" -B. Jasińska, J.Jaślan. (szara ksiązka) wydawnictwo PWN i jestem bardzo zadowolona ale słyszałam że OXFORD szykuje coś bardzo fajnego mruga
Gość

Odpowiedz z cytatem
Janusz Siuda - Gramatyka angielska w teorii i ćwiczeniach - super rozpisana cała gramatyka angielskiego, jeśli chcesz zdać dobrze maturę bez tej książki się nie obejdzie.

Revise for matura, repetytorium - niezła książka jeśli chodzi o pisanie tekstów, zadań maturalnych,

Matura companion - jeszcze lepszy od "revise for matura", zawiera przydatne informacje dotyczące egzaminu, rozwiązywania zadań, pisania rozprawek itd.

Te 3 książki polecam zdającym maturę.

Jeśli chcecie być w angielskim bardziej zaawansowani polecam zakupić słownik z phrasal verbs i idiomami i ich się po prostu uczyć. Tak samo słówek ze słownika.

Gdy już będziemy znać angielski bardzo dobrze można zakupić podręczniki do egzaminu CPE (CPE to taki egzamin dwa razy trudniejszy od matury rozszerzonej lol)

Oczywiście bardzo dobrze jest też czytać teksty angielskie, oglądać seriale w języku angielskim, rozmawiać z kimś po angielsku itd.
BirkeLaFolle
newbie

Odpowiedz z cytatem
Istotnie masz kupę czasu, nawet nie wiesz jak bardzo można podszlifować angielski w ciągu roku:) Ja korzystałam z różnych źródeł, starałam się bardzo dużo czytać (poza wyćwiczeniem się w readingu, trenujesz struktury leksykalno-gramatyczne), słuchałam sporo BBC.
mrugas
Gość

Odpowiedz z cytatem
zbior zadan do matury rozszerzonej, dokladnie tytulu nie pamietam, ale wydawnictwo enset, powini miec swoja strone, pozdro
miodan
newbie

Odpowiedz z cytatem
Ja jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu, ale żeby nie zakładać już nowego to napiszę tutaj happy
Tak więc, po pierwsze, też szukam jakiegoś dobrego repetytorium, wiem, że już tutaj propozycje padły, ale ja potrzebuje czegoś głównie nastawionego na transformacje zdań, słowotwórstwo oraz test luk sterowanych - z tym, że nie chodzi mi o jakiś zestaw ćwiczeń.
Po drugie, zastanawiam się czy istnieje jakaś porządna strona internetowa, z której mógłbym skorzystać w przygotowaniach do matury rozszerzonej.

No to tyle, z góry dzięki za pomoc.
To nie wina podręcznika
Gość

Odpowiedz z cytatem
UPSTREAM jest dobry bo systematycznie kształci pewne umiejętnośći potrzebne do matury podstawowej, rozszerzonej i FCE. Wiem bo z tego uczę od kilku lat i się sprawdza. Po zrobieniu tychże , mozna kupić sobie zbiór testów z wydawnictwa Egis lub Omega (klucz i tapescripty zawarte w tym ostatnim), a potem iść na maturę i zdać na co najmniej 70 parę procent. Easy!
filifionka
newbie

Odpowiedz z cytatem
całość materiału, jeśli chodzi o słówka angielskie do matury rozszerzonej z angielskiego, znajdziesz na fiszkotece.
http://fiszkoteka.pl/pakiet/1-slownictwo-angielskie-do-matury-rozszerzonej
To fajny sposób nauki --za pomocą fiszek, więc maturę masz zdaną na wysokim poziomie na 100% happy
miodan
newbie

Odpowiedz z cytatem
Słówka to nie problem...
Matura : samodzielna nauka - matura rozszerzona
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach