Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

CAE :.: samodzielnie przygotowanie do CAE

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
samodzielnie przygotowanie do CAE
Khira
newbie

Odpowiedz z cytatem
Mam pewne pytanie. Zastanawiam się nad przygotowaniem do CAE. Rok temu robiłam zaocznie podyplomówke i nie chcąc tracić czasu w tygodniu przygotowywałam sie do FCE. Przerobiłam Enterprise 4 i FCE Gold, kupiłam na allegro callana na mp3 i odpowiadałam sobie codziennie na pytania. Robiłam tez bardzo dużo ćwiczeń w internecie.W czerwcu podeszłam do FCE i zdałam go na B. Podyplomówke juz skończyłam, ale nie moge znaleźć pracy więc znów nie chce tracić czasu i zastanawiam sie nad dalszą nauką. Nie wiem tylko jak sie przygotowywać np. do speakingu, bo mój callan na mp3 był na poziomie FCE i osoba, u której go kupiłam ma tylko taki. W inernecie jest o wiele mniej pomocy do nauki. Do kursów nie jestem zbyt pozytywnie nastawiona, bo mam złe doświadczenia z czasów licealnych. Co polecacie? Może ktos ma doświadczenie w samodzielnej nauce?
Google

mszczygiel
newbie

Odpowiedz z cytatem
Witaj.

Ja także chcę przygotować się do CAE. U mnie sprawa jest trochę inna - nigdy nie chodziłem na kursy, jedynie byłem przez 3 tygodnie w Wimbledon School of English w klasie proficiency, tak więc zastanawiam się nad takim kursem jako dopełnienie.

Angielski znam od strony praktycznej, często bywam w Anglii, USA itp. Dużo zawsze czytałem, pisałem, oglądałem itp. Ze względu na studia i zainteresowania mam teraz do czynienia z angielskim biznesowym i specjalistycznym finansowym. Nigdy też nie robiłem książek do samo-nauki, jedynie programy do słownictwa typu Profesor Henry ( polecam ! ).

Zastanawiam się nad przygotowaniem do CAE, chciałbym zdawać na komputerze, aby móc odpowiednio zorganizować sobie czas na przygotowania.

Co do słownictwa - na pewno seria Profesor Henry + ewentualnie jakiś inny program i wszystko co oferuje mi powtórki. Nie wyobrażam sobie uczenia się tysięcy nowych i mało używanych słów poprzez czytanie czy oglądanie. To samo z idiomami i phrasalami.

Gramatyka - tutaj zawsze robiłem instynktownie i z dobrym skutkiem, ale chciałbym ją doszlifować, bo co z tego, że dobrze napiszę jak nie umiem wytłumaczyć dlaczego akurat tak.

Writing - tutaj kurs czy lekcje z nativem raczej samemu ciężko, chociaż teraz coraz więcej fajnych materiałów do nauki writingu ( przynajmniej formalnego biznesowego jak się orientuję ) - ale to także jest nauka pewnych schematów zdań.

Listening - nad tym się nigdy nie zastanawiałem...jest to w ogóle do "nauczenia się" albo wypracowania odpowiedniej strategii? Jak dla mnie zawsze trochę w tym loterii..

Speaking - nigdy nie miałem problemów więc nie wiążę większych przygotowań z tym etapem.

-> planuję poświęcać codziennie po 30min-1h czasu na słownictwo/zdania/idiomy/phrasale + kurs przygotowywujący do CAE 2 razy w tygodniu + codziennie po 2h nauka samodzielna.

Czy takim trybem ( zakładając, że jestem biegły w posługiwaniu się językiem tylko muszę nauczyć się zdawać ten certyfikat i poszerzyć bazę słów/zwrotów ) w ciągu roku czasu uda mi się przygotować do CAE na A ?

Zależy mi na certyfikacie potwierdzającym poziom C2, więc albo CAE na A albo CPE, jednakże ten drugi z tego co wiem wymaga więcej przygotowania.

Przy okazji to jest mój pierwszy post tutaj, więc witam i pozdrawiam wszystkich happy
smart33
Gość

Odpowiedz z cytatem
A ja polecam Ci zapisać się do profesjonalnej szkoły językowej. Ja chodzę do TFLS. Mają najlepszych lektorów jeśli chodzi o przygotowanie do egzaminów oraz najwyższą zdawalność egzaminów.
bonnet
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ja też polecam szkołe jezykową. Chyba ze w szkole ma się dobre przygotowanie...
phage
Gość

Odpowiedz z cytatem
Ja w liceum mialam kiepski angielski i musiałam szukać innej szkoły która by mnie przygotowała. Razem z kolezanką zapisałyśmy się do szkoły TFLS w Warszawie. Jesteśmy bardzo zadowolone. Miła obsługa, super lektorka , fajna grupa.
Gość

Odpowiedz z cytatem
Hej, ja rowniez probowalam sama przygotowywac sie do egzaminu CAE ale z doswiadczenia wiem, ze nie wyszlo mi to najlepiej i nie zaluje, ze zapisalam sie na 1 semestr do szkoly jezykowej bo teraz czuje sie o wiele "silniejsza".. polecam 3Lions w Krk !!
ssaw
Gość

Odpowiedz z cytatem
to już faktycznie lepiej w jakieś dobrej szkole typu tfls..
CAE : samodzielnie przygotowanie do CAE
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach