Rejestracja  |  FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy  |  Zaloguj 
ForumNaukaĆwiczeniaGramatykaCzytelniaEgzaminySpecjalistyczneRozrywkaSzukajInneRozmawiajPłatne

Wymowa :.: wymowa angielska!

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
aurelia
newbie

Odpowiedz z cytatem
Mam bardzo wielką prośbę do wszystkich nauczycieli języka angielskiego. Czy moglibyście się ze mną podzielić jak wazne jest dla Was uczenie wymowy angielskiej w szkołach, czy uwazacie , ze poświęcacie jej wystarczająco czasu, a może nie. Czy chcielibyście to w jakiś sposób zmienić, jeśli tak to na przykład w jaki? Kolejnym problemem są 'słowa pułapki' czyli takie których wymowy nie da się przewidziec. Czy każecie swoim uczniom zwracać szczególną uwage na te słowa?Co wtedy robicie, każecie spoglądac do słownika? A może macie jeszcze inne sposoby z którymi moglibyście się podzielić. Bardzo prosze o pomoc, z góry dziekuje...
Google

xeo
Site Admin | Redakcja angielski.edu.pl

Odpowiedz z cytatem
Generalnie każde słówko którego wymowy się nie zna sprawdza się w słowniku... nauczyciel do lekcji musi byc tak przygotowany zeby go zadne słowo nie zaskoczyło... i zeby nie zaskoczyl uczniow ze nie wie o czym uczy Not serious u dzieci moze by takie coś przeszło ale nie u starszych...
nie można dopuścić do wyrobienia złych nawyków u uczniów, raz ktoś poda złą wymowę i takiemu uczniowi będzie się trudno przestawić... poza tym nalezy zwrócic uwagę na różnice w wymowie amerykańskiej i angielskiej... wszystko zalezy od grupy wiekowej, jesli starsza to mozemy wprowadzic zapis fonetyczny i trudniejszą do zapamietania wymowe pisac na tablicy...
aurelia poszukaj sobie albo poczytaj o "teaching pronunciation" i "pronunciation games" np. Battleships itp.
ważne żeby mówić do uczniów jak najwięcej in English...najlepiej cała lekcję prowadzić in English jak masz straszych uczniów... żeby się osłuchali, tak łatwiej zapamiętają i niech sami dużo mówią i czytają na lekcji...
aurelia
newbie

Odpowiedz z cytatem
Pisałam prace na temat 'teaching pronunciation' i przeczytałam mnóstwo artykułów i ksiązek na ten temat. Jednak wiadomo, ze od teori do praktyki daleka droga, chciałam się dowiedziec czegos praktycznego , jak nauczyciele sobie z tym radzą, na co najwięcej zwracają uwage, jak sobie radza z problemami...
aurelia
newbie

Odpowiedz z cytatem
tak..bardzo dziękuje
xeo

Odpowiedz z cytatem
No to aurelio wprowadzaj teorie w praktyke i zobacz co się sprawdza a co nie... zresztą pisząć pracę na pewno robiłaś eksperymenty bo tego wymaga praca z metodyki...
podaj konkretny przykład to może się wymyśli jakąś radę...
Ty jako autorytet służysz za wzór... to Ciebie inni naśladują więc przede wszystkim Ty powinnaś wiedzieć co i jak... a ewentualne błędy poprawiać...
wiem że w uczeniu wymowy pomaga przesadzanie... przesadne wymawianie wyrazów... wręcz zniekształcenie ich do granic możliwości... bez wysiłku pewnych dźwięków nie da się osiągnąć tak jak powinny brzmieć... spróbuj na tej zasadzie pokazywać uczniom różnicę... na zasadzie kontrastu... weź np. dwa wyrazY które kończą się na "z" i "s" i pokaż zniekształcając że trzeba włożyć trochę wysiłku żeby na końcu powstało czyste "z" a nie "s, pokaż uczniom jak niechlujnie wymawiane słówko jest trudne do odróżnienia od słówka podobnego, wtedy uświadomisz im jak ważna jest wymowa... może kilka przykładów nieporozumień też pomoże...
inna sprawa jak ktoś tak jak gość powyżej uczy fonetyki... wtedy ma całe zajęcia poświęcone tylko i wyłącznie mankamentom fonetki, wtedy może się zagłębiać w szczegóły itp.
Kemi
newbie

Odpowiedz z cytatem
Jako przyszły nauczyciel wydaję mi się że nauka wymowy jest bardzo ważna..szkoda że mój nauczyciel w liceum tak nie uważał. Pamiętam że mieliśmy pisaną transkrypcję prawie każdego wyrazu, ale pani najwyraźniej zapomniała wytłumaczyć nam co takie znaczki jak "schwa" czy "ash" oznaczają i jak je się wymawia. Myślę że w tym przypadku na pewno przydałaby się jakaś lekcja teoretyczna z wymowy, może by byłoby to nudne dla uczniów, ale na pewno przydatne w dalszej nauce!
xeo

Odpowiedz z cytatem
Nie martw sie Kemi... fonetyka Ci wyjdzie uszami na studiach... happy))
Generalnie w szkole średniej się naśladuje nauczyciela, ciekawscy mogą dopytywać o transkrypcje... poza tym wielu nauczycieli nie powinno byc tam gdzie są, a uczą czegoś o czym mają tylko blade pojęcie happy takie jest polskie reality... nikt kto nie skończył kolegium albo filologii etc. nie ma pojęcia o transkrypcji lub ma JAKIEŚ TAM BLADE pojęcie, a shwa lub ash to słowa z innej planety happy) happy)) bo ilu jest nauczycieli historii, polskiego, WF-u uczących angielskiego, albo ludzi z samym FC... może w nauczaniu początkowym jeszcze to przejdzie ale dalej co ? ............
Pozdrawiam.
tutaj pomoc
Gość

Odpowiedz z cytatem
Wymowa : wymowa angielska!
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach